Frissen Zalából

2021.08.30. 08:00

Kulturális programok tömkelegévél várták az érdeklődőket Szepetneken

A helytörténet-kutatással is foglalkozó lokálpatrióta, dr. Jáni János kapta a Szepetnekért emlékérmet a dél-zalai település idei falunapi rendezvényén. Szombaton többek közt az újszülöttek köszöntésével, a termelői piac és a kézművesvásár ünnepélyes megnyitójával, valamint sokszínű kulturális műsorral várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Vlasicsné Fischl Tímea polgármester (balról), Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Jáni János kitüntetett Fotó: Gergely Szilárd

A már délelőtt megkezdődő programsorozat elején Vlasics­né Fischl Tímea polgármester mondott köszöntőt, ebben többek közt arra is kitért, hogy az elmúlt évben több ünnepségüket, programjukat – például az általános iskola tanévnyitóval egybekötött 120 éves jubileumi rendezvényét – kénytelenek voltak elhalasztani, ezért a szombati falunap ezeket is hivatott volt pótolni. A polgármester ennek megfelelően – az egyéb fejlesztések mellett – az oktató-nevelő munkához kapcsolódó felújításokról és beruházásokról is beszélt.

– Emlékezni szerettünk volna arra, amikor 120 évvel ezelőtt elődeink szeptember 30-án felavatták Szepetneken az új emeletes iskolát négy tanteremmel és négy tanítói lakással, melynek létrejöttében nagy érdeme volt Berkovics József akkori plébánosnak – emelte ki Vlasicsné Fischl Tímea, majd azzal folytatta: a bölcsőde, óvoda és iskola mindig fontos volt a szepetnekiek életében, de a megye oktatási rendszerében is meghatározó szerepet töltöttek be intézményeik. Ezt támasztotta alá, hogy a falunap további programjainak egy része – például a Szepetneki gyermekévek kiállítás és a helyi pedagógusok emlékfalának bemutatása – szintén az oktatáshoz kapcsolódott. Ez utóbbiak kapcsán Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy milyen erőfeszítések szükségesek olyan helytörténeti kiállítások összeállításához, amelyek Szepetneken láthatók.

Vlasicsné Fischl Tímea polgármester (balról), Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Jáni János kitüntetett
Fotó: Gergely Szilárd

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elismerését fejezte ki a faluközösség tagjainak a tradíciók ápolása, a hagyományokhoz való ragaszkodás miatt. Úgy fogalmazott: Szepetnek lakói azokra a lehetőségekre építik mindennapi életüket, amelyek alapjait elődeik valósították meg. Az államtitkár szerint egy közösség erejét mutatja, ha ragaszkodik a hagyományaihoz, tárgyi és szellemi örökségéhez, de a ma élő szepetnekiek ugyanígy hagyományokat kívánnak teremteni, amelyeket aztán továbbadnak az utódaiknak.

Az egyik ilyen helyi hagyomány, hogy minden falunapon külön köszöntik, illetve megajándékozzák a település újszülöttjeit. Vlasicsné Fischl Tímea polgármester elmondta: az elmúlt két esztendő során 28 gyermek született, ez valamennyiüket büszkeséggel tölti el.

A falunapi ünnepség folytatásaként többek közt testvértelepülési megállapodást írtak alá a felvidéki Kürt önkormányzatával, majd ezt követően hivatalosan is felavatták, illetve átadták a Szepi Placcnak nevezett termelői piacot. A rendezvény szórakoztató-kulturális programokkal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában