Frissen Zalából

2021.07.23. 17:30

Poszterkiállítással ünnepelt Gyenesdiáson a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége

Húsz éves a Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége (BCSzSz), amely az évfordulót a Diási Játékstrandon például poszterkiállítással ünnepelte.

Péter B. Árpád

Sokat tesznek a természetvédelemért. Sitku Erzsébet és Gál Lajos a poszterkiállítás tablói előtt

Fotó: Péter B. Árpád

A Balaton régió Budapest és agglomerációja után a második leggazdagabb civil szervezetekben, két évtizede mintegy 1200-at tartottak nyilván, amelyek között nem volt koordináció. Ezért jött létre az egységes érdekképviselet, amit szorgalmazott a Balaton Fejlesztési Tanács is, elevenítette fel a kezdeteket Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, a BcSzSz korábbi elnöke, jelenlegi elnökségi tag.

Húsz éve a három tóparti megye képviseletében 22 szervezet alapította meg a szövetséget, amelynek jelentős bázisa volt a Nők a Balatonért Egyesület.

– Úgy éreztük mi, Keszthely környékiek, zalaiak, hogy jelentős szellemi tőke összpontosul a Balatonnál, amit ki kell használni, ezzel is segítve például az önkormányzatok munkáját – mondta Gál Lajos. – A húsz év igazolta ezt a várakozást. A két évtized alatt nagyon sok szakmai fórumot tartottunk, felléptünk az önálló balatoni régió megteremtéséért, illetve azért, hogy a civil szervezetek minél hangsúlyosabban részt vehessenek a döntések előkészítésében.

Sokat tesznek a természetvédelemért. Sitku Erzsébet és Gál Lajos a poszterkiállítás tablói előtt
Fotó: Péter B. Árpád

A BCSzSz sokat tett a tó vízminőségének megóvásáért, a tájrombolás ellen, s erősíteni próbálták az ökoturizmus fejlődését, feltételrendszerét a Balatonnál.

Sitku Erzsébet, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének elnöke kiemelte, az alapításkori célok nem változtak, csak még hangsúlyosabb lett a természet- és környezetvédelem, a tó értékeinek megőrzése.

– Változatlanul fontos a civil szervezetek érdekképviselete – folytatta –, ezen túl pedig állandó meghívott tagként részt veszünk a Balaton Fejlesztési Tanács, illetve a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. munkájában, például a 2021–27-es operatív programok kidolgozásában. Kiváló az együttműködésünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával és a limnológiai kutatóintézettel is.

A születésnapi kiállítás poszterein a Balaton térségében megtalálható idegen honos, inváziós fajokat mutatták be, amelyek veszélyeztetik az őshonos élőlényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában