Frissen Zalából

2021.07.09. 11:00

Pálosan szép az élet – Tárlatvezetést tartott Puskás Antal Zalaegerszegen

A rend története hasonlít az ószövetségi nép vándorlásához. Egyszer fent, egyszer lent.

Arany Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

E szavakkal jellemezte a pálos rendet Puskás Antal tartományfőnök, aki csütörtökön Zalaegerszegre látogatott.

Ez alkalomból tárlatvezetést tartott a Pálosan szép az élet elnevezésű, buszban berendezett vándorkiállításon, amely a nyolc boldogsághoz kapcsolódóan mutatja be a pálos rend történetét. Ez pedig több mélypontot is megörökített, ám mindig eljött az újjászületés. Így volt ez 1526, a mohácsi vész, illetve a rend 1786-beli eltörlése, valamint az 1950-es feloszlatása után is. A pálos az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelyet Boldog Özséb, volt esztergomi kanonok hívott életre, aki a tatárjárás után lemondott addigi méltóságáról, szétosztotta a javait, és néhány társával a Pilis rengetegébe vonult vissza remeteségbe. 1250-ben Szent Kereszt tiszteletére monostort és szentélyt építettek maguknak. A történelmi Magyarország területén, a Dráván túli területekkel együtt száznál pálos kolostor volt több ezer szerzetessel.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az 1989-ben újjáalakult magyar pálos rend központja Pécs lett, és négy kolostorban indulhatott meg ismét a pálos élet: Budapesten, Pécsett, Márianosztrán és Petőfiszállás-Pálosszentkúton, 2014 óta pedig az erdélyi Hargitafürdőn is. Napjainkban hazánkon kívül Lengyelországban, Erdélyben, Németországban, Olaszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Lettországban, Angliában, Spanyolországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ausztráliában és az USA-ban, 73 rendházban ötszáznál több szerzetes él, közülük hazánkban 18, akik átlag életkora 55 év.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

- A kor kihívása számunkra az átalakuló gondolkodás, ezért más módon kell megszólítani az embereket. Ez különösen az új generációra vonatkozik – fogalmazta meg érdeklődésünkre a tartományfőnök. – Sokkal koncentráltabban kell átadnunk az üzeneteket. Kihívás a közösségteremtés is, úgy látjuk, hogy a kolostoraink körül formálódnak kapcsolatok világiakkal is. Jó példa erre az egykor pálos kolostoroknak helyet adott települések találkozója, amit évente tartanak meg 2012 óta – emelte ki.

Puskás Antal tartományfőnök csütörtökön este az olai templomban a ferencesekkel tartott misét, majd Bali Zoltán alpolgármester társaságban megkoszorúzta Kováts Ferenc pálos áldozópap emlékművét a templom melletti Mindszenty-kertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában