Frissen Zalából

2021.07.10. 16:00

Korszerűsítik az elavult szennyvíztisztító telepet Gellénházán

Egy nyertes uniós pályázatnak köszönhetően elkezdték Gellénházán a szennyvíztisztító telep modernizálását. A Nyugat- és Dél-Dunántúli szennyvíz-elvezetési és -kezelési fejlesztés 8. elnevezésű projekt vasi és zalai településeket is érint. Gellénházán 420 millió forintos beruházás valósul meg a korszerűsítés, amit várhatóan 2022 novemberében fejeznek be.

Mozsár Eszter

Vigh László országgyűlési képviselő beszél a projektindítón Fotó: Pezzetta Umberto

A projektindító sajtótájékoztatón Farkas Imréné polgármester emlékeztetett, hogy az egykori olajbányász település kivételes helyzetben van, mivel már az ötvenes évek végén kiépítették a szennyvízhálózatot. A szennyvíztisztító telep jelenleg Gellénháza, Ormándlak és Nagylengyel szennyvizét fogadja. A létesítmény mára túlterhelt lett, a szerkezetek, berendezések állaga leromlott, az iszapkezelés technikája elavult, így szükségessé vált a felújítás, kapacitásbővítés.

A mostani nyertes projektben Vas és Zala megye hét települése vesz részt. A beruházás összesen két milliárd forint értékű, Gellénházán a bővítés 420 millió forintba kerül. A polgármester hozzátette: a kapacitásbővítés lehetővé teszi, hogy a későbbiekben a környező települések – Petrikeresztúr, Lickóvadamos – is rácsatlakozhassanak a rendszerre, amint kiépítik ott a szennyvízcsatorna-hálózatot.

Vigh László országgyűlési képviselő beszél a projektindítón Fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László országgyűlési képviselő rámutatott: az életmódunk sokszor pazarló, nem becsüljük meg a tiszta vizet, a természet adta lehetőségeket. A következő időszakban fontosak az ehhez hasonló beruházások, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy az általunk kibocsátott szennyvíz mennyire károsítja környezetünket, tette hozzá.

A kivitelező Szabadics Zrt. képviseletében Horváth Szabolcs főmérnök elmondta, kettő, kör alakú biológiai tisztító medencét építenek, ugyancsak új lesz a recirkulációs gépház, a többi berendezést pedig teljesen felújítják.

Az üzemeltető továbbra is a Zalavíz Zrt. marad. Sziládi Péter projektmérnök arról tájékoztatott, hogy a bővítés egyben üzembiztonságot jelent. Elmondta azt is, hogy a telep kedvező elhelyezkedése miatt jelentős forgalomnövekedés a fejlesztés miatt nem várható, a kivitelezés nem zavarja a lakosság mindennapjait.

Galéria:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában