Frissen Zalából

2021.07.19. 13:06

Két projektet is megvalósíthat a nagykanizsai ALAUTI

Péntek este interaktív érzékenyítő programra került sor az Alapítvány az Autista Gyermekekért (ALAUTI) és az Energy Life Mozgásközpont együttműködésében.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter: – Az volt a politikai akarat, hogy olyanok jussanak támogatáshoz, akik hasznos, jó célokat tűznek ki maguk elé és meg is valósítják azokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az alapítvány az Európai Uniótól nyert a projektek megvalósításához 2-2 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást a helyi akciócsoport – HACSuNK – által kiírt pályázati felhíváson. Az egyik program az iNKluzív csokiműhely, a másik az Energy Life nevet viseli. Mint azt Győrfi Anikó kuratóriumi elnöktől megtudtuk: a csokiműhely idén áprilisban indult és jövő márciusban zárul, az Energy Life projekt pedig májusban kezdődött és 2022 áprilisában fejeződik be. Előbbin az érdeklődők – autizmus spektrumzavarral, vagy más sérültséggel élő, de „neurotipikus” (akiknek idegrendszeri fejlődése és állapota normális) emberek – megismerkedhetnek a csokoládéval, a kézműves csokoládékészítés rejtelmeivel. A projekt átfogó célja egy közösségi tér létrehozása, mely nemcsak az autisták igényeit elégítené ki, hanem integráltan működne.

Cseresnyés Péter: – Az volt a politikai akarat, hogy olyanok jussanak támogatáshoz, akik hasznos, jó célokat tűznek ki maguk elé és meg is valósítják azokat Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az Energy Life projekt keretében heti egy alkalommal 45 perces csoportos funkcionális edzésre kerül sor a gyermekek és külön a felnőttek számára a mozgásközpontban. A projekt keretében havonta egyszer életmódtanácsokat is ad egy szakember az érintetteknek. Utóbbi projekt nyitórendezvényét tartották meg pénteken, amikoris érzékenyítő beszélgetésre került sor a helyi érintettek és a budapesti székhelyű AUTIFI-csoport fiataljainak részvételével; az AUTIFI tagjai nemcsak autista, hanem úgynevezett ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral) élő és neurotipikus személyek is. Az eseményen számos, az autizmus spektrumzavarral élők mindennapjaiba, életébe, gondolkodásába bepillantást engedő válasz hangzott el az érdeklődő kérdésekre. A rendezvényt Lehota János, a HACSuNK elnöke és Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos nyitotta meg.

Előbbi arról beszélt, hogy a HACSuNK-nak – Helyi Akciócsoport Nagykanizsa – éppen az a lényege, ami az említett projektekben is megtestesül: a városi civil szervezetek, intézmények és vállalkozások összefognak, egyfajta együttgondolkodás indul el és a közös ötleteket aztán együtt is váltják valóra. Cseresnyés Péter arra mutatott rá: ez volt a politikai akarat, hogy olyanok jussanak támogatáshoz, akik hasznos, jó célokat tűznek ki maguk elé és meg is valósítják azokat.

A megnyitót színesítette az autizmus spektrumzavarral élő Papp Máté, aki Romhányi József és Lackfi János egy-egy művét adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában