döntöttek

2021.07.24. 19:00

Feloszlatták magukat a testületek két zalai községben

Két zalai község önkormányzata is az önfeloszlatásról döntött a közelmúltban. A mintegy 130 fős Nemesnépen, illetve a negyvenlakosú Ramocsán határoztak úgy, hogy nem viszik együtt tovább a közösség ügyeit.

Gyuricza Ferenc

Miután mindkét említett település a csesztregi közös önkormányzati hivatalhoz tartozik, így Stokker Balázs jegyzőtől kértünk tájékoztatást az ügyben. Elmondta: a döntés hátterében mindkét esetben a polgármester és a képviselők között kialakult, feloldhatatlannak tűnő ellentét húzódik. Emellett azt is hozzátette: a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény vonatkozó paragrafusa értelmében egy önkormányzati képviselő-testület feloszlásának kimondása esetén a döntés hatálya csak a veszélyhelyzet megszűnését követő napon állhat be. Mindez azt jelenti, hogy bár a döntést meghozták az önfeloszlatásról a testületek, de a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is együtt kell dolgozniuk településeik érdekében. A törvény továbbá arról is rendelkezik, hogy a helyi választási bizottságoknak a veszélyhelyzet megszűnését követően 15 napon belül kell dönteniük az időközi választások kiírásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában