Frissen Zalából

2021.07.23. 11:30

Elektromos buszok érkeznek Zalaegerszegre

Jövőre tizenegy elektromos autóbusszal gazdagodik a helyi buszflotta. A beruházás 2 milliárd forintból valósul meg, a töltőkapacitást is beleszámítva.

Szabó Judit

Fotó: © Katona Tibor

Erről a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján számolt be Balaicz Zoltán polgármester. Elmondta, hogy a városban 35 autóbusszal működteti a tömegközlekedést az állami Volánbusz Zrt. A város hosszú távú szerződést kötött a vállalattal, amely folyamatos fejlesztést vállalt. Tavaly 800 millió forintos beruházással hat új Mercedes csuklós busz érkezett, s 15,25-ről 11,83 évre csökkent a buszok átlagéletkora. Jövőre pedig 11 új elektromos buszt állítanak üzembe, és 7,7 évre csökken a flotta átlagéletkora. Ezenkívül három régi csuklós buszt lecserélnének 2008-as évjáratú, jó állapotú használtakra.

A közgyűlés mindehhez hozzájárulását adta.

Balaicz Zoltán arról is beszélt, hogy hosszabb távon a közgyűlésnek foglalkoznia kell a tömegközlekedéssel abból a szempontból, hogy csökkent az utasok száma, s nő a veszteség, amit az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Míg a kétezres években 125 millió forint volt az éves veszteség az egerszegi helyi járatok üzemeltetésében, mára meghaladja a félmilliárd forintot, ez pedig egy 4 milliárdos iparűzési adóval (ami a mozgásteret jelenti) rendelkező város esetében óriási összeg.

A megyeszékhelyen élő 26 ezer családra 1998-ban 16 ezer gépjármű jutott, most pedig 35 ezer, ez is közrejátszik a tömegközlekedéssel utazók számának radikális csökkenésében, mondta a polgármester, és a pandémia tovább rontott a helyzeten. Így attól tartanak, hogy a veszteség az évi 700 milliót is elérheti.

A járatszámcsökkentés mindig érzékenyen érinti a lakosságot, így a következő, 2024-től hivatalba lépő városvezetés számára nagy kérdés lesz, hogyan működtesse tovább a rendszert, hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Lapunk kérdésére elmondta: továbbra is közlekednek Zalaegerszegen a helyi szennyvíztelepen termelt biogázzal üzemelő buszok, de a biogáz minősége változó, ezért az elektromos buszok irányába mozdulnak el.

Kiemelt kép: Katona Tibor/archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában