Frissen Zalából

2021.07.06. 10:00

Egy nap, ami csak a csesztregiekről szólt

A pandémia miatt tavaly új formában, visszafogottabb körítéssel és szerényebb programmal szervezett falunapot a község önkormányzata, ám az akkor családi napnak nevezett rendezvény annyira elnyerte a helyiek tetszését, hogy az alapötleten idén sem kívántak változtatni.

Gyuricza Ferenc

A főzőversenyen győztes, Kékesi Richárd (középen) által vezetett csapat Fotó: Gyuricza Ferenc

A szabadidőparkban megtartott vasárnapi program legfőbb attrakcióját ismét a családok, baráti társaságok, utcaközösségek és munkahelyi kollektívák főzőversenye jelentette, amelyen ezúttal már 14 csapat vett részt. Az alapanyagokat az önkormányzat biztosította, az ételeket pedig egy négy főből álló zsűri értékelte. Ennek tagja Kancsal Péter szakács, Kékesi Alexandra, az Autonómia Alapítvány mentora, Király József, az ötven év feletti helyi lakosokat összefogó Korhatártalanok Klubjának alapító tagja, valamint Bedő Róbert polgármester volt.

A főzőversenyen győztes, Kékesi Richárd (középen) által vezetett csapat Fotó: Gyuricza Ferenc

polgármester volt. – A pandémia tavaly rákényszerített bennünket, hogy újragondoljuk a falunapunkat, s a megváltozott körülmények a lakosság döntő többségének elnyerték tetszését – magyarázta a polgármester. – Az új koncepció szerint szeretnénk olyan rendezvényt tartani, amely a csesztregieknek és a csesztregiekről szól, természetesen nem kizárva azokat sem, akik nem helyi lakosok. Nagyon fontos megemlíteni, hogy így már nem a programok vonzzák ide a távolabbról érkezőket, hanem a helyi kötődés. Elszármazottak térnek vissza, családtagok, barátok vesznek részt a programon, akiknek fontos a község.

A már említett főzőversenyt a korábban külföldön, többek között egy Michelin-csillagos étteremben is dolgozó Kékesi Richárd és csapata nyerte. Az eredményhirdetést követően a séf elmondta: olyan baráti társaság, pontosabban lakóközösség állt össze, amelynek tagjai mindannyian a helyi fecskeházban élnek, s egy degusztációs tálat állítottak össze. Ezen lassan sült disznó, grillezett sertéscomb, babpüré, továbbá zöldségköretként sárgarépa, petrezselyem és újhagyma szerepelt, és mindezt demi glace-nek nevezett barna mártással öntötték le.

- Egy degusztációs tál akkor igazán jó, ha a rajta szereplő ételek többféle technológiával készülnek, illetve a különböző ízhatások keverednek, kiegészítik egymást – magyarázta. – A lassan sült hús egy nálunk kevésbé elterjedt technológia, az a lényege, hogy hosszú ideig, de alacsony, 130-140 fokos hőmérsékleten készítjük az ételt. Ez a hús 5-6 órán át sült, és a fűszerezéssel nyerte el az ízét. Egy kicsit a mi lesütött húsunkhoz hasonlít, de egészen más a technológia és más az ízvilág is.

A csesztregi családi nap másik fontos eseménye egy éremátadó ünnepség volt, a helyi U19-es csapat második helyen végzett a megyei bajnokságban, így a fiatal labdarúgók Bedő Róbert polgármestertől, illetve a Zala Megyei Labdarúgó- szövetség képviseletében ünnepi köszöntőt mondó Kondákor József elnökségi tagtól vehették át érmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában