Frissen Zalából

2021.06.16. 11:50

Kiváló a balatoni vízminőség, elfújta a szél az algát

Algásodást jeleztek a Szigligeti-medencében Balatongyörök és Balatonmária térségében az elmúlt hetekben.

Góz Lilla/sonline.hu

Balaton

– Az első vízmintákból az derült ki, hogy a határértékhez képest körülbelül 1,2-szer magasabb volt az algák mennyisége a part menti részeken – mondta Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa. Hozzátette: a szeles időjárás azonban bekeverte az algát a nyílt vízbe, és egy héttel később már az eredeti algamennyiség tizedét mérték. – A korai algásodás a gyorsan melegedő vízhőmérséklet miatt fordulhatott elő – tette hozzá az algológus.

Megjegyezte: az algák szaporodásához szervetlen táp­anyag, különösen foszfor szükséges, és a fény, meleg kedvez nekik. A most talált fonalas kék alga nem az a faj, amelyik 2019-ben a nagy algavirágzást okozta. Felidézte: Keszthelynél január és február hónapban az algák mennyisége sokszorosa volt a siófoki térségben mértnek, azonban a magasabb értékek sem kifogásolhatók vízminőségi szempontból.

Somogyi Boglárka kiemelte: rendszeresen vesznek vízmintákat a Balatonból. – Jelenleg tökéletes a Balaton vízminősége, de hogy nyáron mi várható, arról nem mernék bátran jósolni – tette hozzá a szakember. – Ha hosszú, meleg periódusok lesznek, akkor számítanunk kell algásodásra.

Galácz György, Balatonmária polgármestere elmondta: folyamatosan figyelik a településen a Balaton vizét, és a héten nem láttak összefüggő algásodást a part mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában