Frissen Zalából

2021.06.02. 14:00

Átadták a Zalaapáti Ifjú Polgára okleveleket és a babakötvényeket

A pandémia miatt a szokottnál később, gyermeknapon adták át a tavaly érkezett újszülöttek családjának a Zalaapáti Ifjú Polgára oklevelet és az azzal járó babakötvényt.

Péter B. Árpád

Tavaly tizenkét gyermek született Zalaapátiban, képünkön az édesanyjukkal láthatók, Vincze Tibor polgármester (hátul) társaságában Fotó: Péter B. Árpád

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere kiemelte, a gyermek a legnagyobb érték és minden település jövője, ezt szimbolizálja a 2008-ban bevezetett babakötvény, amely később a Zalaapáti Ifjú Polgára nevet viselő programmá bővült. A fiatalok különböző életszakaszaikban összességében százezer forintot kapnak, s minden egyes mérföldkőnél köszöntik őket.

A község vezetője elmondta, születésük alkalmából 40 ezer, majd bölcsődébe, óvodába lépésükkor további 20 ezer forintot kapnak a gyerekek, akiknek amikor először átlépik az apáti iskola kapuját, 30, ballagásukkor pedig 10 ezer forintot ad megbecsülése jeleként a helyhatóság. Az első babakötvényes évfolyam most a hatodik osztálynál jár.

– Számunkra a gyermek, a család érték, és ily módon is szeretnénk ezt kifejezni – emelte ki Vincze Tibor. – Különös gondot fordítunk arra, hogy ennek megfelelő infrastruktúrát biztosítsunk az itt élőknek, folyamatosan fejlesztve intézményeinket. A környéken nekünk van a legmodernebb bölcsődénk és óvodánk, az iskolában pedig most épül a tornacsarnok, amely az év végéig elkészül. Család- és gyermekbarát település vagyunk, és ennek szellemében dolgozunk.

Tavaly tizenkét gyermek született Zalaapátiban, képünkön az édesanyjukkal láthatók, Vincze Tibor polgármester (hátul) társaságában Fotó: Péter B. Árpád

Az ünnepségen – amely szabadtéren indult, de az eleredő eső miatt a díszteremben folytatódott – a polgármester hangsúlyozta: fontos megbecsülni azokat, akik a legnagyobb dolgot, az életet választják. Kijelentette, a családnak nincs alternatívája, a gyermeket pedig semmi sem pótolja.

Ezután egy régi mondást citált, amely szerint „minden baba a szerelmet erősebbé, a nappalt rövidebbé, az éjszakát hosszabbá, a pénztárcát kisebbé, az otthont boldogabbá, a ruhát gyűröttebbé, a múltat semmissé, a jövőt alkalmassá teszi”.

– A gyermekvállalással a szülők részesednek az ember isteniségében, a teremtésben – folytatta Vincze Tibor –, s ne legyen kétségünk, az igazi család egy férfi, egy nő és a gyermekeik alkotta boldog közösség.

Ezután a polgármester Pozsegovits Balázs képviselővel közösen adta át Vitusz Beliánnak, Bognár Mihálynak, Pálfi Lénának, Nemes Szilárd Krisztiánnak, Szalai Nimródnak, Végh Áronnak, Szökröny Emmának, Nyári Szilveszter Lorenzónak, Fisli Norina Olíviának, Bőcén Botond Ferencnek, Bogó Zsombornak, Szakál Mirának és szüleinek az emléklapot, Cséry Gergő plébános pedig Isten áldását kérte az egybegyűltekre a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában