Frissen Zalából

2021.06.15. 13:00

„A polip álma”, avagy modern állatvédelem

Ismét izgalmas, érdekes, sokakat érintő témákat dolgozott fel az a konferencia, amit a közelmúltban tartott az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja. A találkozót szervező Vetter Szilvia intézményvezető hangsúlyozta: az elmúlt néhány hónapban korszakhatárhoz érkezett a magyarországi állatvédelem.

Mozsár Eszter

Az Év Állatvédő Óvodája címet veszprémi, hódmezővásárhelyi, bodajki intézmény kapta, különdíjas Békéscsaba lett. Felvételünkön a díjazott óvodák vezetői Fotó: ZH

A hallgatóságot Sótonyi Péter egyetemi rektor, valamint Nagy István agrárminiszter köszöntötte. A rendezvény kiemelt előadója Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke volt.

A résztvevők is felkapták a fejüket Fekete Sándor György professor emeritus előadásán, aki többek között a polipokkal kapcsolatos legújabb kutatások eredményét tolmácsolta. Eszerint ez a leleményes szabadulóművész puhatestű álmodik, a búvárokkal játszik, kíváncsi, azaz olyan érző lény, amely sok társához hasonlóan megérdemli a védelmet. Az állatok nemcsak éreznek, hanem szenvedhetnek is, és nemcsak a gerincesekről derült ez ki, de a halakról, puhatestűekről és az összes gerinctelen állatról. A tízlábú ráknak például összetett fájdalomérzékelő rendszere van, képesek tanulni és emlékezni. A ragadozópókok megtervezik a támadási útvonalat, s még a csótányok, meztelen csigák is rendelkeznek rövid és hosszú távú memóriával. Az Európai Gazdasági Közösség előírása 1986-ban csak a gerinceseket védte, az Európai Unió 2010-ben a fejlábúakat is beemelte a kutatásba, oktatásba. Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, Svájc és Norvégia a dekapod rákokat is védelem alá helyezte, Norvégia pedig a mézelő méheket is.

A felelős gazdaságok ügyelnek a haszonállatok megfelelő tartására, úgymint takarmányozás, orvosi ellátás, a zsúfoltság elkerülése, ami egyébként is jogszabályi előírás Fotó: Pezzetta Umberto

Dúl Udó Endre, a Nemzeti Agrárkamara állattenyésztési csoportvezetője kiemelte, az állat akkor van jóléti állapotban, ha egészséges, nyugodt, jól táplált, nincs veszélynek kitéve, és nem szenved a fájdalomtól, stressztől. A hatvanas években ez a téma jórészt az állatok látható fájdalmára korlátozódott, manapság azonban egyre több az erre fókuszáló tudományos kutatás, ami további szakmai eszmecseréket kíván. Mivel az állatjólét emberi felelősség, magában foglalja a megfelelő tartási kötelezettséget, a táplálást, egészségügyi ellátást. A csoportvezető hozzátette: Magyarországon még az uniónál is szigorúbb a haszonállattartási szabályozás, ám sajnos még van mit tenni a végrehajtás, az előírások betartása és az ellenőrzés területén, főleg a társállatok esetében. Jó lenne néhány ösztönző eszköz, egyik ilyen a felelős állattartók jutalmazása. Fontos továbbá a gyermekkorban elkezdett állatvédelmi oktatás. Néhány országban már bevezették az állatjóléti védjegyet, bár a fogyasztóknak még mindig kis szegmense hajlandó többet fizetni azért, hogy olyan gazdaságból származó terméket vásároljon, ahol magas szintű az állattartás.

Fodor Kinga egyetemi docens egy döbbenetes számot hozott: az otthon tartott egzotikus állatok megbetegedéseinek 90 százaléka a nem megfelelő tartási körülmény miatt alakul ki, a városi kutyák fele pedig elhízott. Ez azt mutatja, hogy sok esetben az állatot egy számára életidegen környezetben helytelenül tartják. Idetartozik még a felelőtlen szaporítás, amikor bizonyos egyedeket az eredeti testfelépítéséhez viszonyítva eltorzítanak, jó példa erre a csapott hátú német juhászkutya vagy a fajtaszelekciós nyomás miatt végzett arcorri rész rövidülése sok fajtánál.

Miklósi Ádám, az ELTE professzora a kutyaetológiáról szólva elmondta: egy 2016 januárjában hozott kormányrendelet kimondja, hogy ebet tilos tartósan láncon kikötve tartani. A professzor szerint egyáltalán nem lenne szabad állatot láncra kötni, mivel a meghatározott négy-hat-nyolc méteresnek nemcsak súlya van, hanem a szabad mozgást és a szociális kapcsolat kialakulását is gátolja, illetve rossz tapasztalatot tanít a kutyának (nem tud ismerkedni és nem tud menekülni.)

A konferencián részt vett Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta, hogy a kormány és a szaktárca év elején online társadalmi párbeszédet indított, így több mint negyedmillióan írták le véleményüket az állatvédelemmel kapcsolatosan. A kormány 141 millió forinttal 67 állatvédő civil szervezet munkáját segíti. A tavasszal megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács szigorúan fellép az állatkínzókkal, a tiltott állatviadalt szervezőkkel, az illegális kutyaszaporítókkal szemben.

Ovádi Péter miniszteri biztos a civilek lelkiismeretes munkáját méltatta, Veprik Róbert pedig rámutatott arra, hogy a 14–30 éves korosztály teljes mellszélességgel kiáll egy-egy megkínzott társállat vagy meglőtt, megmérgezett vadon élő állat mellett. Emellett továbbra is komoly szemléletformáló pedagógiai munkára van szükség.

Az Év Állatvédő Óvodája címet veszprémi, hódmezővásárhelyi, bodajki intézmény kapta, különdíjas Békéscsaba lett. Felvételünkön a díjazott óvodák vezetői Fotó: ZH

Az eseményen szó volt továbbá a környezet- és természetkárosító bűncselekmé­nyek elleni rendőrségi fellépésről, a magánállatkertek vad­állatmentési lehetőségeiről, a közösségi média erejéről és a vállalatok társadalmi szerepvállalásáról. A rendezvényen átadták az Év Állatvédő Óvodája 2021 pályázat díjait, valamint 81 pályázó intézmény Állatvédő Óvoda címet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában