Frissen Zalából

2021.06.10. 12:00

A népdal összeköt – Megemlékezést tartottak Gellénházán

A Magyar falu program keretében tartott megemlékezést a trianoni békediktátum 101. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján a Vajda József Népdalkör Egyesület.

Fincza Zsuzsa

A Vajda József Népdalkör és a Galagonya Citeracsoport katonadalokkal emlékezett az I. világháború áldozataira

Fotó: Fincza Zsuzsa

A magyar Himnusz közös eléneklése után a Vajda József Népdalkör és a Galagonya Citeracsoport I. világháborús katonadalokat adott elő, emlékezve a világégésben elesett honfitársainkra. Pózvai Szilvia Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című versét tolmácsolta, majd a megemlékezés résztvevői együtt elénekelték a Székely himnuszt.

Juhász Gyula Trianon című versét Molnár Józsefné, Botár Erzsébet, Lóránt Kristófné és Gergye Lászlóné mondta el, majd a dalkörök közösen előadták a Csík zenekar Hazám, hazám… című dalát. Az énekeket furulyán előjátszotta Magyarné dr. Huszár Tünde, az alibánfai dalkör képviselője.

A Vajda József Népdalkör és a Galagonya Citeracsoport katonadalokkal emlékezett az I. világháború áldozataira Fotó: Fincza Zsuzsa

A trianoni békeszerződéshez vezető útról, a kialakult bonyolult történelmi helyzetről Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója tartott előadást.

A rendezvény végén a megemlékezők a falu központjában lévő hősi emlékműhöz vonultak. A mementó talapzatán a települési önkormányzat nevében Farkas Imre Józsefné polgármester és Kovács Andrea alpolgármester, a Vajda József Népdalkör Egyesület nevében Vizlendvai László elnök, a gellénházi nyugdíjasklub nevében pedig Rózsás Antal elnök helyezett el koszorút. A rendezvény zárásaként a népdalkör elénekelte a „Ha kimegyek a doberdói harctérre” című ikonikus I. világháborús katonadalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában