Frissen Zalából

2021.05.21. 11:30

Zalaegerszegi Vizslapark: felújítják a szobrot, újra működni fog a szökőkút

Megújul a Vizslaparkban található, 1969-ben készült Fiatalok című szobor, a munkálatok költsége 5,7 millió forint. A városrészben figyelnek a köztéri alkotásokra, a parkok és zöldfelületek karbantartására; az infrastrukturális fejlesztések mellett pedig jut idő és pénz a kulturális emlékek rendbetételére is.

Mozsár Eszter

Az elképzelésekről Bali Zoltán beszélt a helyszínen Fotó: Pezzetta Umberto

Tegnap helyszíni szemlét tartott Bali Zoltán alpolgármester, városrészi önkormányzati képviselő, aki emlékeztetett: az elmúlt időszakban megtisztították az Ijfúságpark-1969 feliratú kőtömböket és megszépítették a Kisfaludy–Vizslaparki utcák kereszteződésében lévő szökőkút környezetét. A sportpálya mellett már elkészült a pengefal festése, most pedig ez a szobor következik.

Az elképzelésekről Bali Zoltán beszélt a helyszínen Fotó: Pezzetta Umberto

– Rózsa Péter 1969-ben készítette a szobrot a Városi Tanács felkérésére, ő akkoriban országszerte ismert, realisztikus művész volt – mondta Bali Zoltán. – A nőt és férfit ábrázoló együttest a Reneszánsz Kőfaragó műhelyben tisztítják. Az elmúlt időszakban az időjárás, a környező növények kikezdték a szobrot, s a vandálok sem kímélték a környéket. Az önkormányzat idén a parkrekonstrukciós program részeként, saját és állami forrásból újítja meg a mészkőből faragott alkotást és a medencét. Modernizáljuk a berendezést, teljesen új vízzáró szigetelést, burkolatot kap a medence. Ezenkívül gépházat és elektromos vízforgató berendezést építenek az oldalába. A vízellátást a felújított Arany János utca közművéből oldjuk meg. Reméljük, hogy a helyiek és az erre járók minél többször töltik majd itt a parkban a szabadidejüket.

Bali Zoltán hozzátette, június végén szeretnének végezni a rekonstrukcióval, a kivitelezést helyi vállalkozások végzik. Emellett a közeljövőben a címerház tetőszerkezetét szeretnék megújítani, s elkészült az egykori Lenin-szobor előtti felvonuló tér terve is. Itt új alkotás kap majd helyet, ami jelenleg Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész műhelyében készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában