Frissen Zalából

2021.05.08. 06:50

Mit tegyen, aki nem akar 12 hetet várni az AstraZenecára?

Dr. Müller Cecília bejelentése szerint módosítanak az AstraZeneca vakcinájának beadási idején: nem muszáj 12 hetet kivárni a két oltás között, a páciensek kérhetik, hogy akár 4 hét után megkapják a második adagot.

BB, KÁ, SZJ

Dr. Motyovszki Anikó háziorvos Sinopharm oltást ad be Zalaegerszegen Németh Jánosnénak. Nála is jelezték már többen, hogy előbb kérik az AstraZeneca második adagját Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Az MTI szerint az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján beszélt róla: sok oltásra váró kérte, hogy három hónapnál hamarabb szeretné megkapni ennek az oltásnak a második adagját. Ezt egyénileg lehetővé teszik – mondta Müller Cecília – ám az igényt az oltópontokon kell jelezni. Alapesetben mindenki akkor és ott kapja meg a második oltást, amely időpont és helyszín a vakcina első beadásakor kapott oltási kártyáján szerepel. Sokan vannak, akik nem oltóponton jártak, hanem a háziorvosnál vették fel az oltást. Arról, hogy ők mit tegyenek, ha bármilyen oknál fogva nem szeretnének 12 hetet várni a másodikra, a keszthelyi Alapellátási Intézet vezetőjét kérdeztük.

– Mi is a médiából értesültünk a lehetőségről, konkrét információt a háziorvosok még nem kaptak – reagált Keszte Gábor. – Érdeklődés van a beoltottak részéről: többen keresték már a háziorvosukat a bejelentés után, hogy előrehozva szeretnék megkapni az AstraZeneca második adagját. Még nem látjuk, hogy a háziorvosoknak hogyan lenne ehhez korábban vakcinájuk, vagy milyen igénylési folyamat révén juthat el hozzájuk a tervezettnél előbb. Praxisonként 10 embernek össze kell jönni ahhoz, hogy egy ampullát meg lehessen bontani.

Az intézményvezető hozzátette: jelenleg ilyen vakcina nincs a keszthelyi háziorvosi rendelőkben. Aki szeretné a megadott időnél előbb beadatni a második AstraZenecát, az intézményvezető javaslata szerint jelezze a kérését háziorvosának. Amikor lehetőség lesz az előrehozott oltás beadására, az igényt jelzőket értesítik majd a családorvosok. Az intézetvezető arról is informált, hogy a keszthelyi háziorvosok eddig pár száz első adagos AstraZenecát adtak be.

Dr. Gorza Éva zalaegerszegi háziorvosnál eddig negyvenen kérték, hogy az AstraZeneca második adagját az eddig javasoltakhoz képest korábban kapják meg. Jelezni fogja ennek megfelelően az oltóanyagigényt, felhívja ugyanakkor a páciensei figyelmét arra, hogy az AstraZeneca akkor a leghatásosabb, ha az 1. és a 2. adag beadása között eltelik 12 hét.

– A pácienseim június végére, július elejére vannak előjegyezve a második körös AstraZeneca-oltásra, de többen előre szeretnék hozni, mert elmennének nyaralni vagy idénymunkára – ezt a Zalaegerszegen rendelő dr. Motyovszki Anikó háziorvos mondta. – Ezért kérvényezni fogjuk, hogy a 2. oltást beadhassuk korábban. A legfontosabb, hogy a 2. is bent legyen, ne úgy menjen valaki külföldre vagy dolgozni például egy vendéglátóegységbe, hogy csak az elsőt kapta meg, mert úgy akár fertőzhet is.

Nagykanizsán, dr. Vigh András háziorvos is a médiából értesült a lehetőségről, ám hozzátette: ennek módjáról még semmiféle információval nem rendelkeznek.

– A páciensek is hallották a híreket, napi rendszerességgel érdeklődnek, nekik annyit mondhatok, hogy még marad az eredeti oltási időpont – folytatta a doktor. – Ha változás van, akkor természetesen jelzem nekik. A tapasztalat az, hogy a többségük szeretné minél előbb megkapni a második dózist, leginkább a nyári utazások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában