Frissen Zalából

2021.04.01. 07:00

Visszajöttek, majd újra elmennek Zalaapáti harangjai, ezúttal Rómába

A minap visszatértek a település harangjai, de csak azért, hogy ma este újra elmenjenek, ezúttal Rómába.

Péter B. Árpád

Cséry Gergő plébános

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Előbb a Szent Adorján- és Szent Őrangyalok-templom nagyharangja némult el az elektronika meghibásodása miatt tavaly szeptemberben, majd a kisharang is „gyengélkedni kezdett”, mondja Cséry Gergő plébános.

- Így egy időre mindkettőt nélkülöznünk kellett – folytatja. – A javítás pedig nehéz feladat, főként azért, mert már kevesen művelik ezt a mesterséget. Tudjuk, a pápák Avignonban voltak fogságban, nálunk pedig elérkezett „a harangok avignoni fogságának” ideje. Ez majdnem Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáig, március 25-ig tartott, de az ünnepre visszatértek. Most pedig, nagycsütörtökön ismét elmennek, ezúttal Rómába, hogy aztán húsvét vigíliáján újra megszólaljanak.

Nagycsütörtök az utolsó vacsora napja, amikor Jézus megalapítja az Oltáriszentséget: a kenyeret és a bort saját testeként és véreként adja a tanítványoknak, akik akkor nem értik pontosan, ez mit jelent, de nagypéntek és húsvét választ ad kérdéseikre – magyarázza a hagyomány hátterét Cséry Gergő.

Cséry Gergő plébános
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Ezen a napon, az esti emlékmisén, az Uram, irgalmazz! után felhangzik a Dicsőség, amelyet a nagyböjtben nem énekelnek a templomokban. Ekkor felzúgnak a harangok, megszólalnak a csengők, hogy aztán három napra elnémuljanak. A szertartásokon kereplők helyettesítik az utóbbiakat. Ez a szokás a 15–16. században alakult ki, s úgy tartják, ilyenkor a harangok Rómába mennek.

E kifejezés kapcsán született egy magyar vonatkozású legenda, amely szerint 1674 nagyszombatján a római Szent Péter-templom sekrestyése egy mély álomba merült idegent talált a toronyban, eleveníti fel a történetet Zalaapáti plébánosa. Amikor nagy nehezen felébredt, elmondta, ő Kopeczky Mihály késmárki diák, és nagy vágy támadt benne, hogy az örök várost és templomait lássa. Mivel hallotta, hogy húsvét előtt a harangok Rómába mennek, elhatározta, ő is megteszi ezt az utat. Felmászott a késmárki toronyba, ahol az öreg harang belsejébe bújt s egy szíjjal odakötözte magát a harang nyelvéhez. Nagy rázkódást érzett, elveszítette az eszméletét, és mikor ismét magához tért, már a római sekrestyés ébresztgette.

Annyi bizonyos, hogy a harangok visszatérésére a nagyszombati vigíliáig kell várni, amikor szavuk a szertartás közben hirdeti a feltámadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában