Frissen Zalából

2021.04.29. 10:00

Oklevelet vehetett át Preisz József Zalaegerszegen

Közös tanácskozást tartott kedden a közösségi házban a Siklósi Vilmos halála után megválasztott zalaegerszegi zsidó hitközségi elöljáróság és a vele évtizedek óta szoros együttműködésben működő Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság megyeszékhelyi szervezete.

Arany Horváth Zsuzsa

Preisz József (a képen balról) Kovács László országos elnöktől vehette át az elismerő oklevelet

Fotó: Pezzetta Umberto

A járványhelyzet rendelkezéseit betartó találkozónak ünnepi fényt adott, hogy ez alkalommal elismerő oklevelet vehetett át Preisz József, a baráti társaság alapító tagja, a hitközség eddigi örökös alelnöke Kovács Lászlótól, a baráti társaság országos elnökétől. A kitüntetés kifejezte a szervezet köszönetét Preisz József munkásságáért, amit a két ország gyümölcsöző kapcsolatainak fejlesztéséért, a kultúraközvetítés eseményeiben való részvételével a zalai megyeszékhelyen tett. Kovács László egyúttal szólt Siklósi Vilmos pótolhatatlan személyiségéről, s arról, hogy szellemi örökségét a két szervezetben feladatot vállalók viszik tovább, s gratulált a zsidó hitközség új vezetőinek, remélve, hogy továbbra is jelen lesznek Zalaegerszeg kulturális életében, őrzik az elődök emlékét, bővítik a hitközség értékeit. A hitközség elnöke, Virágh Judit jelezte, az eddigi eredmények a további közös munkát, együttműködést kívánják a két szervezettől, amit a Másokért Emlékplakettet évente odaítélő Remény Közalapítvány tevékenysége egészít ki.

Preisz József (a képen balról) Kovács László országos elnöktől vehette át az elismerő oklevelet
Fotó: Pezzetta Umberto

Preisz József az elismerés átvétele után elmondta, szívesen emlékszik vissza arra, amikor Zalaegerszeg két alkalommal is otthont adhatott a társaság országos találkozójának, s a háromhetesre bővült izraeli kulturális és gasztronómiai hétnek.

A baráti társaság zalai szervezete is tisztújítás előtt áll, várhatóan május végén új elnököt választanak. A tiszteletbeli elnök, Matyéka István vázolta az együttműködés terveit, kereteit, a zsidó hitközség nevében pedig dr. Temesvári Tibor beszélt az előttük álló feladatokról. Kovács László országos elnök mindehhez felajánlotta a segítségét, közvetítő erejét, s javasolta, a közös tevékenység kereteit foglalják írásba, amikor megválasztják az új elnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában