Frissen Zalából

2021.04.20. 17:00

Kamerákkal igyekeznek megelőzni az illegális szemétlerakást Szentpéterúron

Több mint hatvan köbméter elszórt és illegálisan lerakott hulladékot szedtek össze a község önkormányzata, a Szentpéterúri Polgárőr Egyesület, valamint a Közalapítvány Szentpéterúr Község Jövőjéért által közösen szervezet szemétszedési akcióban az önkéntesek.

Jóna István

Fiatalok is segítettek: munkában ifj. Szummer László és Soós Levente

Fotó: Jóna István

Közel hatvanan hallották meg a hívó szót a településen és húztak kesztyűt, hogy megtisztítsák a környéket a sok szeméttől. Lakatos István polgármester elmondta, hogy égető problémát jelent az illegálisan lerakott hulladék, ami főleg a község északi részén vált kezelhetetlenné.

Fiatalok is segítettek: munkában ifj. Szummer László és Soós Levente
Fotó: Jóna István

A Szentpéterúr és Gétye közti, egykor aszfaltos út mellett volt az illegálisan lerakott szemét egyik gócközpontja, hiszen ez a településen kívül van, így nincsen szem előtt.

– Több csoportban, megfelelő védőeszközök használatával szedtük a szemetet – folytatta a polgármester, kiemelve Zobné Szummer Mónika alapítványi és Garai József polgárőr elnök segítségét. – Sajnos nemcsak lakossági, hanem ipari bontásból származó hulladékot is leraktak a szántóföldek mellett és az erdőszéleken, ami nemcsak a településképet rontja, hanem a környezetünknek is árt.

A takarításban fiatalok és idősebbek is segítettek, többen családostul vettek részt az akcióban. Szummer László alpolgármester a feleségével és két fiával segédkezett.

– A rengeteg különféle állapotú hulladék összegyűjtése nem volt egyszerű – folytatta Lakatos István. – Az építési vállalkozók és a lomisok is ide hordták a fölöslegessé vált, használhatatlan dolgaikat, így az építési törmeléktől a sziloplasztig, a gépkocsialkatrészeken keresztül a WC-ülőkéig sokféle szemetet gyűjtöttünk.

A hulladékprobléma megoldása pedig újabb lépésre sarkalta a község vezetését. A leginkább érintett területekre figyelemfelhívó táblákat helyeznek ki és vadkamerákat telepítenek, hogy elrettentsék, illetve meg is figyelhessék az illegális szemétlerakókat. A településen hamarosan bővítik a közterületi kamera- rendszert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában