Frissen Zalából

2021.04.13. 11:30

Huszonötmilliós keret a kanizsai mikrovállalkozásoknak

Hiány és hitelfelvétel nélkül fogadták el a város idei költségvetését, ami önmagában is jelentős eredmény, hiszen a pandémia által meghatározott keretek között kellett megalkotni a rendeletet, ami biztosítja a működőképességet és a támogatásokat – jelentette ki Bizzer András alpolgármester, aki az önkormányzat által a mikrovállalkozások részére biztosított pályázatról is szólt.

Pásztor András

Varga Eszter is igénybe vette az önkormányzat által nyújtott támogatást Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Bizzer András alpolgármester azzal kezdte, hogy a költségvetési egyensúly megteremtését nagyban segítette a tavalyi év végén megítélt kormányzati támogatás, melynek köszönhetően 820 millió forintot kapott Nagykanizsa a működési költségek finanszírozására.

Az is nagy segítség a város számára, hogy 469 millió forinttal több állami támogatáshoz jut idén a kanizsai önkormányzat, mint tavaly.

– A költségvetés tervezete közel 1 hónappal az elfogadása előtt ki lett küldve minden önkormányzati képviselőnek, így a lehetőség mindenki számára adva volt a módosító javaslatok megtételére, ám a közgyűlési többséget birtokló Éljen VárosuNK! (ÉVE) frakció érdemi, a módosítás formai követelményeit teljesítő, konkrét javaslattal nem élt a most elfogadott 2021. évi költségvetés kapcsán – szögezte le Bizzer András, aki hozzátette: ebből is látszik, hogy az ÉVE-­frakció ismét nem kívánt valós munkát végezni a város ügyei kapcsán.

Bizzer András alpolgármester: A pályázati lehetőségek kiírása
megtörtént Fotó: ZH Archívum

– Három fontos területet a mostani nehéz időszakban is kiemelten kezeltünk a költségvetés kiadásainak meghatározásakor, ez a három terület pedig az egészségügy, a szociális szféra és a vállalkozások támogatása. Ezeket a területeket a korábbi évek színvonalán vagy még akár ahhoz képest megemelt szinten finanszírozzuk az idei évben – jelezte az alpolgármester.

Bizzer András hangsúlyozta: a munkahelyteremtés és -megtartás kiemelt cél, ezért a korábbi években már megszokottá vált kétszer 50 millió forintos munkahelyteremtést elősegítő támogatási keretösszeg az idei évi költségvetésben is rendelkezésre áll. Megjegyzendő, hogy a munkahelyteremtés hatékonyabb ösztönzése érdekében az idei évtől a pályázati feltételek a vállalkozások számára kedvezőbb irányba mozdultak el.

– Szintén rendelkezésre áll az idei évi költségvetésben az a 25 millió forintos keretösszeg, melynek révén munkahelyek megőrzéséhez, illetve az esetlegesen megszűnt munkahelyek mielőbbi visszaállítása céljából pályázhatnak a mikrovállalkozások – emelte ki Bizzer András, aki hozzátette: tavaly egyébként a veszélyhelyzet idején ennek a támogatási formának a lehetőségével 130 vállalkozás élt, így közel 18 millió forint támogatást vehettek igénybe. – Az említett pályázati lehetőségek már idén is kiírásra kerültek, így a város honlapján (www.nagykanizsa.hu) érdemes informálódni az érintetteknek.

– Sok más kisvállalkozóhoz hasonlóan én is nehéz helyzetbe kerültem tavaly a járvány második hullámában, teljesen visszaestek a megrendelések, nekem pedig gondoskodnom kellett az alkalmazottakról, ezért minden lehetőséget megragadtam – mesélte Szentes Sándor egyéni vállalkozó, aki üvegezéssel, képkeretezéssel, poli- és plexikarbonát-forgalmazással és -beépítéssel foglalkozik. – Négy fő számára igényeltem és kaptam munkahelymegtartó támogatást, ami komoly segítséget jelentett ahhoz, hogy egyetlen munkatársamtól sem kellett megválnom.

Varga Eszter is igénybe vette az önkormányzat által nyújtott támogatást Fotó: Szakony Attila

– Két fő részére igényeltem támogatást az önkormányzat munkahelymegtartó keretéből, így túléltük ezt a nehéz időszakot – mondta immár fellélegezve és optimizmussal a hangjában Varga Eszter, az egyik belvárosi fodrászüzlet tulajdonosa, hiszen a minap ismét megnyithatta üzletét és fogadhatja vendégeit. – A bérleti díjat folyamatosan, a szigorítások ideje alatt is fizetnem kellett, hiszen nem az önkormányzattól, hanem magánszemélytől bérlem a helyiséget. Ez komoly anyagi megterhelést jelentett. Az önkormányzat által nyújtott támogatás abban segített, hogy nem kellett választanom az üzlet és az alkalmazottak megtartása között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában