Frissen Zalából

2021.04.30. 10:00

Faluszépítő csoport alakult Csörnyeföldén

A falusias hangulat megóvása, a közterek virágosítása, valamint az ünnepekhez és az évszakokhoz alkalmazkodó dekorálás céljából településszépítő csoport alakult a községben. Nem egyedüli civil kezdeményezésként jött létre a szervezet, olvasókör, illetve baba-mama klub is várja a jövőben a falu lakóit.

Gyuricza Ferenc

Brunnerné Gyurkó Melinda, a község közművelődési asszisztense

Fotó: Gyuricza Ferenc

Mindhárom szerveződés a dél-zalai község közművelődési asszisztense, Brunnerné Gyurkó Melinda ösztönzésére jött létre, aki elmondta: a csoportok megalakításával aktivizálni akarják a lakosságot, az eddigieknél jobban bevonni a helybélieket a közösségi életbe. Egyelőre ebben a három csoportban gondolkodnak, de nyitottak arra, hogy a későbbiekben továbbiakat is létre­hozzanak.

– Célunk, hogy fokozatosan formáljuk, szépítsük a természetes és épített környezetünket, s hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk Csörnyeföld élhetőbbé, vonzóbbá tételéhez – fogalmazta meg az ötletgazda a faluszépítők körének megalakulásakor. – Célunk továbbá a települési hagyományok megőrzése, a kulturális örökségünk megóvása, azok átadása a fiatalabb generációk számára, de ugyanígy feladatunknak érezzük a generációk közötti szakadékok áthidalását, a környezettudatos életmód népszerűsítését.

Brunnerné Gyurkó Melinda, a község közművelődési asszisztense

A településszépítő csoport alakuló összejövetelén több javaslat is elhangzott. Az első konkrét terv egy májusfa felállítására irányult, majd folytatnák azt a virágosítást, amit az önkormányzat kezdett meg. Hóbor-Sztrahia Krisztina polgármester elmondta: ha vannak olyan falubeliek, akik a saját portájuk előtti közterületek gondozására vállalkoznak, ahhoz akár virágokat is biztosít az önkormányzat. Innen már csak egy lépés volt a következő ötlet: hirdessenek „virágos utcák” versenyt a faluban.

Szintén konkrét javaslatként fogalmazódott meg a faluház környezetének rendbetétele, a Boa Endre népi fafaragó iparművész alkotta oszlopok méltó helyen történő felállítása, a faluköszöntő táblákhoz virágok telepítése, valamint a vörcsöki településrészen a buszmegálló esőbeállójának rendbetétele is. A község határában, különböző helyszíneken kőszobrok is állnak, amelyekhez érdekes legendák fűződnek. Ezek közkinccsé tételét ugyanúgy feladatuknak tekintenék, mint a szobrok látogathatóvá tételét. Ennek azonban gátat szabhat, hogy a szobrok magánterületeken találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában