Frissen Zalából

2021.04.01. 17:30

Bővíteni szeretnék a tótszentmártoni víztározót

Több projekt megvalósítására készül a település önkormányzata, melyek közül a legfontosabb az árvízcsúcs-csökkentő tározó bővítése.

Horváth-Balogh Attila

A tározó csordultig telt tavaly, de állta a sarat, miközben máshol szakadtak a gátak

Fotó: Gergely Szilárd

Mihovics József polgármester elmondta: az erre vonatkozó pályázati anyagot már be is nyújtották a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírására.

Mihovics József polgármester
Fotó: Gergely Szilárd

– A tározó építése – melynek az a feladata, hogy az extrém esőzéseket követően megvédje a települést a környező magasabb fekvésű területekről a Borsfai-patakon keresztül lezúduló csapadéktól – még az előző önkormányzati ciklusban indult és másfél éve fejeződött be – bocsátotta előre a polgármester. – Tavaly, amikor a megye számos pontján szakadtak a gátak, a mi tározónk elég jól vizsgázott, igaz, úgy, hogy előtte nem volt benne víz és az esőzés hatására csordultig megtelt. Hat vagy hét évvel ezelőtt a falu alsó része szó szerint „úszott”. Most ettől megmentette a focipálya közelében élőket a tározó, de épphogy, csak pár centiméter hiányzott a túlcsorduláshoz. Ezért azt gondoltuk, annak érdekében, hogy az említett területen élők teljesen biztonságban érezhessék magukat, szükség van a tározó bővítésére. Jelenleg a pályázat elbírálását várjuk, az előzetes kalkulációk szerint nettó 50 millió forintra lenne szükségünk a munkálatok elvégzéséhez.

A tározó csordultig telt tavaly, de állta a sarat, miközben máshol szakadtak a gátak
Fotó: Gergely Szilárd

Mihovics József arról is beszélt: terveik közt szerepel a polgármesteri hivatal külső-belső felújítása, a fűtésrendszer korszerűsítése, ami körülbelül 30 millió forintos fejlesztés lenne és a Magyar falu program keretében remélnek rá támogatást. Szintén e program kiírására nyújtanak be pályázatot új falubusz vásárlásához, melyet az indokol, hogy március elsejével Tótszentmártonban is elindult a falugondnoki szolgálat.

– Ezenkívül az új termelői piacunk mögötti területen szeretnénk elvégezni a szükséges tereprendezést, fakivágásokat, a régi, településképi szempontból nagyon előnytelen épületek szanálását, s egy színvonalasabb közösségi tér kialakítását tervezzük – magyarázta a településvezető. – Reményeink szerint mindez a Start munkaprogram keretében realizálódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában