Frissen Zalából

2021.03.29. 11:24

Online ad tippeket a húsvéti készülődéshez a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház

A hagyományokhoz híven a nagyobb ünnepkörök alkalmával Nyitott Műhely Galéria Napot tart a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház minden évben. Húsvét közeledtével a helyzetre való tekintettel még mindig online formában adnak tippet a készülődéshez.

Mozsár Eszter

Nyuszis kalács Fotó: Pozvai Andrea

Negyedik alkalommal jelentkezett aweboldalán a kézműves ház színes, forgatható kiadványával. Legutóbb farsanghoz kapcsolódva maszkokat, hűtőmágnest, kiszebábot készíthettek az ügyes kezűek, most a tavaszi ünnepkör van soron, tájékoztatta lapunkat Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető.

Gyurmatojás Fotó: Pozvai Andrea

Csuti Tibor fazekasmester levegőn száradó gyurmából karcolt és rátétmintás tojásokkal rukkolt elő. Horváth Éva tűnemezelt tojásokat és nyuszit készített, míg Mecséri Cecília játszóházvezető a húsvéti szagos víz, a levendula illatú locsolópermet házi változatával ismerteti meg az érdeklődőket.

Húsvéti dekorációk Fotó: Pozvai Andrea
Nemeznyuszi Fotó: Pozvai Andrea

Ollárné Zubor Beatrix mesterszakács a nyuszikalács sütését mutatja be. Pozvai Andrea népi játékkészítő leírásából megtudhatjuk, hogy miként születik a berzselt tojást, valamint vesszőből és textilből hogyan készíthető ablakdísz.

Nyuszis kalács Fotó: Pozvai Andrea

A képes összeállítás mellett a húsvéti népszokásokról, a tojás szimbolikájáról, a tojásfestés eredetéről és a természetes festőanyagokról olvashatunk, valamint arról, hogy a barka virága miért kötődik az ünnepkörhöz. Az oktatóanyagokat Pozvai Andrea és a kézműves alkotóház munkatársai állították össze. A weboldalon a Zalaegerszegi Televízió által készített, előző évi húsvéti programokat is megtekinthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában