Koronavírus Zalában

2021.03.01. 14:43

Később kapják a második dózist a Pfizer és az AstraZeneca vakcina esetében – Kanizsai háziorvos beszél a részletekről

Változott az oltási terv, aki már túlvan a Pfizer- és az AstraZeneca-vakcina első adagján, annak többet kell várnia a másodikra.

Horváth-Balogh Attila

2Dr. Vigh András kínai vakcinával oltja a kiskanizsai Ganzer Zsigmondnét

Fotó: Szakony Attila

A módosítást szakmai okok indokolták, tudtuk meg dr. Vigh András nagykanizsai háziorvostól.

- A változás lényege, hogy a Pfizer és az AstraZeneca esetében a második oltás (hiszen a maximális hatékonysághoz két dózist kell beadnunk) idejét kitoltuk – bocsátotta előre dr. Vigh András. – A lépésre egyrészt azért volt szükség, mert az uniós beszerzések nyomán kevesebb vakcina áll rendelkezésre mindkét készítményből, mint amennyi kellene. Ezért az új szakmai iránymutatás szerint az a feladatunk, hogy arra törekedjünk: a rendelkezésre álló készletből a lehető legszélesebb körben adjuk be az első dózist, minél hamarabb kialakuljon a pácienseknél bizonyos fokú védettség, ami körülbelül 60 százalékos ellenálló-képességet jelent. Ugyanis a pandémia harmadik hullámának elején vagyunk és a mutálódott vírust még nagyon sokan kaphatják el. A legfontosabb most, hogy ezt megelőzzük és az egészségügyi ellátórendszer ne terhelődjön túl.

Dr. Vigh András kínai vakcinával oltja a kiskanizsai Ganzer Zsigmondnét
Fotó: Szakony Attila

Dr. Vigh András hozzátette: a második oltást a Pfizer vakcinánál a 21. nap helyett a 35 napon, az AstraZeneca esetében pedig a 3.-4. hét helyett a 12. héten adják be – egyébként az Astránál ez is szerepel a készítmény alkalmazási segédletében. A legújabb kutatások szerint ráadásul ez a megoldás 90-95 százalékosra növeli a szer hatékonyságát. Az oltási terv megváltoztatása nem érinti a hazánkban forgalomban lévő Moderna, Szputnyik és kínai vakcinákat.

- Míg két-három hetente egy beteget jelentettünk le koronavírus-fertőzés jellegű tünetekkel, addig ez az arány mostanra felcserélődött, tehát hetente van 2-3 beteg, egyértelműen érzékelhető a betegség felgyorsult terjedése – jelentette ki a nagykanizsai háziorvos. – Másfelől azt is érzékelem, hogy hála Istennek, mind többen fogadják el az oltást, mint egyetlen lehetőséget arra, hogy kilábaljunk ebből a helyzetből. És egyre elfogadottabb a kínai vakcina is, a többség annak is örül, ha behívjuk az oltásra és ott már majdhogynem bármelyik oltóanyagot elfogadják. A múlt héten 55 betegnek elegendő kínai vakcinát kaptunk, akik közül 8-10 ragaszkodott valamelyik másik készítményhez. Sajnos, nekik semmi konkrétumot nem tudunk mondani arra vonatkozóan, mikor kerülnek újra sorra, ez csak és kizárólag attól függ, hogy a nyugati oltóanyagokból mennyi érkezik.

Oltás közben
Fotó: Szakony Attila

A szakember azt is jelezte: felesleges a kínai vakcinával kapcsolatos ellenérzés, hiszen ugyanazzal a metódussal gyártják, mint amilyennel azokat a készítményeket, melyeket már évtizedek óta használnak a háziorvosi praxisokban – ilyen például az influenza elleni védőoltás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában