OpenStreetMap

2021.02.04. 07:00

Térképeken a Nagykanizsa környéki túraútvonalak (videó)

Az OpenStreetMap segítségével akár okostelefonon is megjeleníthető túratérképeket tölt fel folyamatosan Strausz Ferenc, a Kanizsa Kul-Túra Egyesület elnöke a szervezet honlapjára.

Horváth-Balogh Attila

Strausz Ferenc az egyik letölthető térképet mutatja

Fotó: Szakony Attila

A térképek Nagykanizsa környéki túraútvonalakat mutatnak be.

 

– Már korábban is volt a honlapunkon egy rövid összeállítás a környékbeli túrákról leírással, a szintkülönbség és a hosszúság jellemző adataival – bocsátotta előre Strausz Ferenc. – A telekommunikáció fejlődésének köszönhetően ma már óriási teret nyert a világban az okostelefon, a tagjaink többsége is rendelkezik ilyennel, ráadásul létezik egy nyílt internetes rendszer, a térképkezelő OpenStreetMap. Ezt egy térképszerkesztő közösség építi, akik hozzáadnak és karbantartanak adatokat a világ számos pontján utakról, ösvényekről, kávézókról, vasútállomásokról és még sok mindenről. Így a kínálatban hazai turistatérképek és útvonalak is találhatók. A rendszerhez készült egy okostelefonra letölthető alkalmazás, innét jött az ötlet, hogy a honlapunkon már szereplő túraútvonalakat az applikációban megjeleníthető és letölthető térképpé alakítsam át, pontosabban rajzoljam be az útvonalakat és készítsek hozzájuk képkivágatokat. Folyamatosan fejlesztjük az oldal ezen részét. A legrövidebb távunk a 2,3 kilométeres Csigatúra Tanösvény a Csónakázó-tónál, a leghosszabb pedig a Thúry-túra, amely 30 kilométer hosszú. Közte óriási a kínálat, már most is közel 40 útvonal lett „térképesítve”, de a lehetőségek tárháza végtelen.

Strausz Ferenc az egyik letölthető térképet mutatja
Fotó: Szakony Attila

Strausz Ferenc hozzátette: a térképek az egyéni túrázók számára is nagy segítséget jelentenek a mostani, pandémiás időszakban, amikor csoportos túrák sajnálatos módon nem szervezhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában