a bűnbánat ideje

2021.02.18. 07:00

Reziben diákmisével és hamvazkodással kezdődött a böjt

A hagyományoknak megfelelően reggeli diákmisével és hamvazkodással kezdődött a böjti idő a település templomában. A hamvazószerdával induló és húsvétig tartó időszak a bűnbánat, a lemondás és a felajánlás jegyében telik.

Péter B. Árpád

Tóth Tamás káplán szórta meg a hívek fejét megáldott hamuval

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A rezi iskola hittanos diákjainak és a híveknek a szentmise elején Tóth Tamás káplán szórta meg a fejét a szentelt barkából származó, megáldott hamuval. Ez a szertartás az elmúlásra figyelmeztet, ahogyan a közben elhangzó mondat is: „Ember, emlékezz, porból lettél és porrá leszel.”

Tamás atya arra figyelmeztetett a fiataloknak szóló szentbeszédében: minden ember dicsősége elmúlik. Ezért fontos az alázat, a példamutatás és a böjti készület Krisztus feltámadására.

Tóth Tamás káplán szórta meg a hívek fejét megáldott hamuval
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Ha ti ezt felnőttként elfogadjátok – szólította meg a hittanos gyerekeket a káplán –, és hisztek benne, biztos vagyok abban, ti is feltámadtok, ugyanúgy, ahogyan Jézus Krisztus. Erre készülünk a nagyböjtben: egy kicsit visszaveszünk, és végiggondoljuk, hol a helyünk a világban. Régen ünnepelték, trónszéken vitték a nagy királyokat, de egyszer az ő életük is elmúlt. Ez vár ránk is, ezért fontos, hogy legyen tartalma, értelme a létünknek.

Tamás atya a diákokat arra biztatta, ajánljanak fel valamilyen jó cselekedetet, pél­dául nagyobb figyelmet a ­tanórán és több tiszteletet tanáraik felé. Az olvasmányban pedig ezt hallottuk: Keressétek Isteneteket, Uratokat! A lelki készület a felnőtt hívek számára is fontos. Szakonyi Tivadar lapunk kérdésére felelevenítette, a ma időseinek ez természetes, hiszen például az 1930-as években erre megtanították a gyerekeket az iskolákban. Azt mondta, ugyanakkor a nagyböjt nem csak a hamvazószerdai és péntekenkénti húselhagyásról szól.

– Mindazt, amit cselekszünk, akár imádkozunk, felajánlhatjuk a szeretteinkért, halottainkért, bárkiért; engesztelésül – tette hozzá Szakonyi Tivadar.

A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot jelképezi, a templomokat pedig ebben a 46 napban nem díszíti virág, mint ahogyan elmarad a szentmiséken az örömöt kifejező alleluja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában