vallás

2021.02.11. 10:00

Online szabadegyetem a Bibliáról Zalaegerszegen

Régészeti felfedezések bibliai tájakon címmel indít online szabadegyetemet dr. Gürtler Katalin régész és Kalocsai Tamás teológus. A hét előadásból álló sorozat február 18-án kezdődik.

Gyuricza Ferenc

Dr. Gürtler Katalin

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kőszegen élő, ám zalai kötődésű dr. Gürtler Katalinnak az elmúlt évek során számos helyszínen – köztük zalai várásokban is – volt már előadássorozata, melynek során azokat a régészeti leleteket mutatta be, amelyek az Ó- és Újszövetségben szereplő bibliai történetekhez, köztük Jézus életéhez kapcsolódnak.

Ezeken a szabadegyetemi rendezvényeken rendszerint volt előadótársa is, egy-egy lelkész vagy teológus – például Friend László – személyében. Miután a pandémiás időszak miatt jelenleg szabadegyetemi rendezvénysorozat személyes jelenléttel nem tartható, a régész úgy döntött, hogy közel egyévnyi kényszerszünet után az online térbe húzódik vissza, s ott tartja meg újabb előadásait. A partnere ezúttal egy Veszprémben élő fiatal teológus, Kalocsai Tamás lesz.

Dr. Gürtler Katalin
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az előadást február 18-án 18 órától tartják az ókori Jeruzsálem régészeti emlékeiről, a folytatások pedig heti rendszerességgel, csütörtökönként, ugyancsak este hat órától következnek. A további témák Ahasverus, azaz I. Xerxész perzsa uralkodó és Eszter királyné történetéhez, az elveszett bibliai népekhez (hettiták, moábiták, arameusok, edomiták), a babiloni fogság és az újjáépítés korának régészeti emlékeihez, Salamon templomához, valamint a holt-tengeri tekercsekhez kapcsolódnak.

A szabadegyetem előadásai térítésmentesen tekinthetők meg, ám a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában