korszerűsítés

2021.02.26. 07:00

Nagyszabású felújítás zajlik a zalaháshágyi faluházban

A fűtésköltségek jelentős csökkenését várják az északnyugat-zalai községben attól az energiaracionalizálási programtól, aminek munkálatai jelenleg is zajlanak a faluház épületén. Csütörtök délelőtt a külső szigetelésen dolgoztak a szak­emberek.

Gyuricza Ferenc

Zajlik az épület külső szigetelése

Fotó: Gyuricza Ferenc

A többek közt a polgármesteri hivatalt, a kultúrházat, a könyvtárat, valamint egy kisebb konditermet is magába foglaló faluház energetikai célú felújítására még 2018-ban nyújtotta be pályázatát a község önkormányzata a Terület- és településfejlesztési operatív programhoz. Az elnyert 25,1 millió forintos támogatás a kültéri nyílászárók cseréjére, az épület falának és födémzetének szigetelésére, valamint a régi gázfűtés kiváltására biztosít fedezetet.

Utóbbi kapcsán Horváth Gyula polgármester elmondta: a jövőben egy korszerűbb, energiatakarékosabb faelgázosító kazánnal oldják meg az épület fűtését.

Zajlik az épület külső szigetelése
Fotó: Gyuricza Ferenc

– A nyílászárók cseréje már megtörtént, s az épület kőzetgyapottal történő külső szigetelése is jó ütemben halad gyakorlatilag már csak az utcafronti rész, valamint a födém szigetelése van vissza – foglalta össze röviden a helyszíni tapasztalatokat a polgármester. – Szerettünk volna az épületen további munkálatokat is elvégeztetni, ám a pályázat most ennyit tesz csak lehetővé. Így is szoros a költségvetés, hiszen a 2018-ban tervezett árakhoz képest többe kerül a felújítás, ám a betervezett közel másfél millió forintos tartalékkeretnek köszönhetően valószínűleg saját erőt nem kell hozzátennünk a költségekhez. Szerencsére találtunk egy olyan környékbeli kivitelezőt, a Cseke Kft.-t, amely az ajánlatában vállalta, hogy a pályázaton elnyert összegből elvégzi a szükséges munkálatokat. Az önkormányzat pedig azt vállalta, hogy saját bevételeink terhére egy akadály­mentes mellékhelyiséget alakítunk ki az épületen belül, ez várhatóan egymillió forintba kerül majd – mondta.

Horváth Gyula beszélt arról is, hogy az épületben található konyhához szintén hozzányúltak. Kisebb átalakításokat végeztek, illetve az egyik helybéli lakostól ajándékba kaptak egy mosogatógépet, ez is beépítésre kerül. A polgármester szerint szükség lenne a kultúrházként működő nagyterem festésére, ezt a későbbiekben – anyagi lehetőségeik függvényében – végzik el, s idővel az elektromos hálózatot is fel kell majd újítani.

– A jelenlegi beruházást a pályázati előírásoknak megfelelően a tavasz folyamán be kell fejezni. Maga a projekt május 31-ével zárul, addigra a pénzügyi elszámolásnak is meg kell történnie – tette még hozzá a község önkormányzati vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában