rekonstrukció

2021.02.18. 19:57

Fakivágás a keszthelyi Balaton Szálló mögött – A KÉVE bírálja, a többség jogi eljárást helyez kilátásba

A napokban fakivágás kezdődött a Balaton- parton eddig parkolóként üzemelő – egyébként magántulajdonosok birtokában lévő – területen. Erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület.

Keszey Ágnes, ZH

Forrás: Keszthelyi TV

Fotó: Regman Karola

Dr. Weller-Jakus Tamás, a KÉVE elnöke kiemelte, hogy az élővilág adja a keszthelyi Balaton-part egyediségét. Kérdést fogalmazott meg a polgármesternek: miért nem tájékoztatja a lakosságot, hogy milyen beruházás történik? Az elnök kifejtette: nincsenek hivatalos információik, hogy mi épül a területen, de sokan azt beszélik, hogy apartmanház. Közölte: a KÉVE álláspontjával és az általános polgári értékrenddel ellentétes egy országos jelentőségű műemlék épületből apartmanházat kialakítani.

Molnár Tibor önkormányzati képviselő elmondta: magánterületen sem lehet bármit építeni, engedély kell a helyi építési szabályzat és a településképi előírások alapján. Álláspontjuk szerint itt vendéglátó vagy idegenforgalmat szolgáló létesítménynek van létjogosultsága, s Keszthely érdekeivel ellentétes, ha „szűk kör kap exkluzív lehetőséget” a Balaton-parti élethez, nem pedig a turizmus számára elérhető szálláshely fog működni. Azért is, mert az idegenforgalom adóbevételeket generál és munkahelyeket teremt.

Fotó: Regman Karola / Keszthelyi TV

A KÉVE sajtótájékoztatójára írásban reagált csütörtökön Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő, természetvédelmi mérnök. Közölte: az érintett terület, a Balaton szálló mögötti fás rész és parkoló magánterület, a városi cég éveken keresztül bérelte. A jelenlegi tulajdonosok, helyi vállalkozók tavaly februárban vásárolták meg a Balaton Szállót és a hozzá tartozó területet egy ingatlanfelvásárló cégtől. A romos épület felújításának elmaradása évtizedes problémája a városnak. A vállalkozók tavaly megkeresték az önkormányzatot, hogy a területükön lévő fákat szeretnék szakemberrel felméretni. Az önkormányzat dr. Szabó István botanikus professzort, a keszthelyi Környezetvédelmi Egyesület tagját ajánlotta. Megállapították, hogy a területen lévő 63 fából 26 megtartandó (elsősorban fehér virágú vadgesztenye és magyar kőris) és 16 az állapotából eredően (korhadt, életveszélyes) kivágandó. A maradék 21 inváziós faj (zöld juhar), ezek szintén az állapotuk miatt kivágandók, honos fajra lecserélendők.

A vállalkozók a leírtak ellenére csak a balesetveszélyes fákat fogják kivágni, a többit meghagyják, ha inváziós, ha nem. Minden fakivágás a vegetációs időn kívül történik meg, közölte Sáringer-Kenyeres Marcell, hozzátéve: információik szerint az építkezés során a 26 megtartandó fához nem fognak hozzányúlni.

A tervek szerint a területen vendéglátóegységeket alakítanak ki, amelyhez dr. Szabó István professzortól külön véleményezést fognak kérni, hogy a kivágott fák helyett hova és milyet ültessenek. Közben, ahogy Nagy Bálint polgármester már bejelentette, február közepén elindult a Hotel Helikon felújítása is. Az építkezés körül kerítés épült, hiszen ez építési terület lesz az elkövetkező hónapokban. Ennek semmi köze a környezetvédelmi szakemberek által javasolt fakivágásokhoz.

Végül Sáringer-Kenyeres Marcell jelezte: „a KÉVE elnöke, Weller-Jakus Tamás hamis információkkal készített hamis híresztelésre alapuló, politikai célú videót a munkálatokról, félretájékoztatva a keszthelyieket. Sajnos a KÉVE másik tagja, Kenyeres Bence ezt tovább fokozta a balliberális médiában írt cikkével, amellyel kapcsolatban jogi lépéseket fogunk tenni.” Hozzátette: a KÉVE politikai haszon reményében lejáratja a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában