Bármi lehetsz!

2021.01.19. 07:00

Hosszú évek óta először nincsen nagyobb változás a szakképzési rendszerben

Nincsenek könnyű helyzetben az általános iskolák végzős diákjai, hiszen a járványhelyzet miatt a középiskolák most nem tudtak nyílt napokat, beiskolázási tájékoztatókat tartani. Jó hír viszont, hogy hosszú évek után először nincs különösebb változás a szakképzési rendszerben.

Pásztor András

Kárpitos tanulók szakmai gyakorlata Kanizsán. Akár ezt a szakmát is választhatják a fiatalok Fotó: Szakony Attila

Február közepéig van idő gondolkodni

Túl sokáig már nem gondolkodhatnak a fiatalok, február 15-ig ugyanis le kell adni a továbbtanulással kapcsolatos jelentkezéseket. A szakképző iskolákban már kirajzolódott, milyen új ágazatokban indítanak osztályokat, ám azt még az intézmények vezetői sem tudják, hogy melyek lesznek a legnépszerűbb szakmák.

– A járványhelyzet miatt nehéz helyzetben vagyunk, a többi szakképző intézményhez hasonlóan mi sem tudtunk nyílt napokat, beiskolázási tájékoztatókat tartani az elmúlt időszakban, így jobbára alternatív megoldásokban gondolkodtunk, például online mutattuk be az intézményeket, illetve közvetlenül jutattuk el az általános iskolákhoz és a szülőkhöz a tájékoztató kiadványokat – mondta Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum – mely három intézményt, a Cserháti Sándor Technikumot, a Thúry György technikumot és a Zsigmondy Vilmos Technikumot tömöríti – főigazgatója. – Jó hír viszont, hogy az elmúlt évekkel ellentétben nem változott drasztikusan a szakképzési rendszer, azaz a diákoknak egyelőre csak ágazatot kell választaniuk, azon belül a konkrét szakma irányába később kell specializálódni. A szakképzésre jelentkezők egy éven át úgynevezett ágazati alapozáson vesznek részt, s csak azt követően kezdődik számukra a szakma elsajátítása, míg a technikusi képzésre jelentkező fiataloknak két éve van erre a döntésre.

Kárpitos tanulók szakmai gyakorlata Kanizsán. Akár ezt a szakmát is választhatják a fiatalok Fotó: Szakony Attila

Van néhány kisebb változás

Anda Zoltán hozzátette: kisebb változások azért történtek, ilyen például, hogy a technikusoknak eztán már nem kell külön szakmai vizsgát tenniük, ez ugyanis beépült az érettségi vizsgába. Szintén pozitív változás a megújult ösztöndíjrendszer, melynek eredményeként már nemcsak a hiányszakmát tanuló diákok, hanem mindenki részesül támogatásban, jóllehet a tanulmányi eredmény és a hiányzások függvényében. Sőt, a végzős diákok – a vizsgaeredménytől függően – úgynevezett pályakezdési támogatásban is részesülhetnek, ami akár a minimálbér 180 százalékát is elérheti.

– A három intézmény keretein belül szinte valemennyi ágazatban kínálunk szakképzési lehetőséget, a Cserhátiban például az idei évtől indítjuk a CNC-programozó képzést, a Zsigmondyban szintén a következő tanévtől indul a kisgyermekgondozó, -nevelő képzés, de az elmúlt évek tapasztalataira alapozva úgynevezett orientációs évfolyamot is indítunk azok számára, akiknek főként a közismereti tárgyak esetében felzárkóztatásra van szükségük – árulta el a főigazgató, aki jelezte: a legnépszerűbb ágazatok továbbra is az elektronika és elektrotechnika, az informatika és távközlés, a turizmus-vendéglátás, illetve a rendészet és közszolgálat.

Mindezeken felül a gépészeti, a kereskedelmi, az élelmiszeripari, az egészségügyi, a szépészeti, az épületgépészeti, az építőipari, a szociális és a fa- és bútoripari ágazatokban is kínálnak képzéseket a kanizsai intézmények.

Anda Zoltán főigazgató jelezte: az elmúlt években, ha csak kis mértékben is, de növekedett a technikus képzésekre jelentkezők száma, ugyanakkor a hároméves szakképzésekre csökken a jelentkezők száma, ami – a főigazgató szerint – a csökkenő gyereklétszám következménye. Ettől függetlenül még mindig érdemes szakmát tanulni, egyrészt a tanulói juttatások, másfelől a biztos megélhetés vagy az átlagon felüli kereset szempontjából – fogalmazott Anda Zoltán főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában