a Magyar katonák sorsa

2021.01.25. 13:00

Fotóalbumot készített Németh Péter, a Normandia 1944 Történelmi és Kulturális Egyesület elnöke

A II. vi­lágháború egyik fordulópontja a D-nap, a normandiai partraszállás volt 1944. június 6-án, amikor a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által megszállt Franciaországban.

Kósa Tamás

Németh Péter, a könyv szerkesztője Normandiában

Fotó: ZH

A fenti adatokat szinte mindenki fel tudja idézni, aki az általános iskola történelemóráin odafigyelt. Kevésbé ismert azonban, hogy a lövészárkok mindkét oldalán sok magyar vagy magyar származású katona harcolt. Róluk is komoly ismeretanyaggal bír Németh Péter soproni fotóriporter, a Normandia 1944 Történelmi és Kulturális Egyesület elnöke, aki egy fotóalbumot jelentetett meg „D-Day/A leghosszabb nap napjainkban/Magyar sorsok” címmel.

Németh Péter, a könyv szerkesztője Normandiában
Fotó: ZH

– A fekvő, A4-es formátumú, színes, százoldalas fotóalbumom egy időutazás – kezdte a kiadvány bemutatását Németh Péter. – Képeimmel rövid bepillantást nyújtok a 76 évvel ezelőtti és a mai Normandiába. A kutatott magyar utalások, nevek mellett megidézem a megemlékezések, veterán- és hagyományőrző találkozók hangulatát, az egykori haditechnikát, a háborús helyszíneket, a magyar katona- és hadifogolysorsot, a temetői csend világát. A magánkiadásban megjelent albumom anyagát hosszú évek kitartó munkája előzte meg, 2009 óta kilenc alkalommal jártam Normandiában. Több száz hely­szín eseményein volt lehetőségem veteránokkal találkozni, fényképeket készíteni. Az egyesületi keretek lehetővé teszik, hogy alapos munkát végezzek az esemény magyar szálainak felkutatására. Örömmel mondhatom, hogy gyakorlatilag több száz magyar név adatait követve már találtunk élő hozzátartozókat. Kerültek elő normandiai és más francia hadifogolytáborokból még sohasem publikált levelek, élnek még egykori hadifoglyok is. Tudok olyan zalai kötődésű katonákról, akik Normandiában vannak eltemetve. Az ő hozzátartozóikat is keressük. Szeretnénk a későbbiekben a magyar katonák emlékére Normandiában emléktáblákat állítani – említette a fotóriporter.

A százoldalas kiadvány borítója
Fotó: ZH

Németh Péter hálásan beszélt a könyv előszavát író Szendrei Mihály nyugállományú határőr alezredesről, aki elismerően ír a szerzőről:

„Kreatív ötletekkel mutat rá az ellentétekre, a már megmásíthatatlan ellentmondásokra, visszásságokra… Németh Péter fotóriporter intelligenciája lenyűgöző módon tudja szórakoztatni a látót, az olvasni, gondolkodni tudót.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában