gyász

2021.01.20. 17:39

Elhunyt Ámon István

Újabb veszteség érte Nagykanizsa kulturális életét. Váratlanul elhunyt Ámon István nyugalmazott katonazenész, karnagy.

ZH

Fotó: ZH Archívum

Ámon István a város fúvószenei- és jazzéletének egyik meghatározó egyénisége volt. 1968-tól 20 éven keresztül a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar tagjaként, klarinétosaként játszott. A Helyőrségi Honvéd Zenekar tagja, majd 1985-től zenekarvezetőként teljesített szolgálatot 1990-ig az együttes megszűnéséig. 1991-től az Olajbányász Fúvószenekar, majd átalakulása után a Kanizsai Fúvós Egyesület zenekarának vezetője volt 2011. januárig. 1981-ben Dr. Beke Árpáddal megalakítják a Kanizsa Jazz Zenekart. Ezzel szinte egy időben létrehozza a Nagykanizsai Nosztalgia Zenekart, amely egész Zala megyében gyakran szerepelt bálokon és egyéb rendezvényeken.

Fotó: ZH Archívum

Fúvószenekarával elmaradhatatlan résztvevője volt a város nemzeti ünnepeinek. A Farkas Ferenc Zeneiskolában 10 évig óraadó tanárként is dolgozott a fafúvós szakon. Több honvédségi elismerés mellett 1998-ban megkapta a Nagykanizsa Kultúrájáért kitüntetést is. Emlékét megőrzi sok tanítványa, Nagykanizsa zeneszerető közönsége, a HSMK és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában