Koronavírus Zalában

2021.01.13. 07:00

Dr. Mihalecz Károly háziorvos már megkapta az oltást, szeretné, ha többen követnék a példáját

Január elején, az elsők közt kapta meg a koronavírus elleni védőoltást dr. Mihalecz Károly háziorvos, fül-orr-gégész szakorvos, allergológus. Nem tapasztalt magán mellékhatást, és szeretné, ha minél többen csatlakoznának hozzá.

Benedek Bálint

Dr. Mihalecz Károly már túl van az oltáson Fotó: Gergely Szilárd

A háziorvos elmondta: még enyhe karfájdalma sem volt a mostani oltás után, míg az influenza elleni vakcina miatt korábban akár két napig is sajgott az oltás helye és a karja is.

- A közösségi oldalakon terjedő információkra egyszerűen nem szabad odafigyelni, mert rengeteg a tévedés – mondta. – Például hallottunk olyat is, hogy Amerikában meghalt egy nővér, miután megkapta az oltást. Aztán persze kiderült, hogy álhírről van szó, ugyanis pusztán félelmében elájult.

Dr. Mihalecz Károly már túl van az oltáson Fotó: Gergely Szilárd

- Idehaza is már több ezer oltást beadtak, minden szövődmény nélkül – folytatta a háziorvos. – Ha esetleg valakinek fáj a karja, vagy éppen egy napra felugrik a láza, az teljesen normális, és azt jelenti: az oltás hatékony. Ez egy korszerű oltás. Karikó Katalin zseniális dolgot talált ki, nem véletlen, hogy csak a tengerentúlon sikerült kifejlesztenie. Pénz- és műszerigényes kutatásról van szó, amit még az Európai Unió sem vállalt. A gyógyszer- vagy oltóanyag-fejlesztés időigényes is, de a doktornőnek az évtizedek óta tartó kutatásai miatt szinte „kapóra jött” a koronavírus- járvány. Nekünk pedig a korábbi vakcinák után olyan ez az oltás, mintha hirtelen egy luxusautóba ülhetnénk át.

Dr. Mihalecz Károly sajnálja, hogy sokan vevők az összeesküvés-elméletekre. Pedig akár örülhetnének is, hogy végre kiszabadulhatnak a már fojtogató rabságból, járhatnak újra koncertre, színházba. Ehelyett sokan ostobaságokat terjesztenek, legújabban például azzal tömik mások fejét, hogy az oltóanyagon keresztül megfigyelik, lehallgatják őket. A lakosság egy részének sajnos elég ennyi – ha valaki valahol elájul, akkor arról is biztosan a vakcina tehet.

- Már közel 10 millió oltást beadtak világszerte, Izraelben rengeteget, itthon is egyre többet, és látható, hogy nincsenek mellékhatások – tette hozzá a háziorvos. – Nem okoz sem vetélést, sem magzati károsodást. És ha mindenki a lehető leghamarabb beadatja magának, annál gyorsabban hozzá tudja segíteni az emberiséget a vírus legyőzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában