Bajban mutatkozik meg az erejük

2021.01.21. 17:30

A zalai polgárőrök egyaránt odafigyelnek a hajléktalanokra, az oltóhelyre is elviszik a rászorulókat

Megalakulásának 30. évfordulójára készül az ország egyik legeredményesebb civil szervezete, a polgárőrség. A még mindig bizonytalan ideig velünk maradó járványveszély ellenére gazdag programmal, leginkább sok-sok munkával készülnek a jubileumra.

Fincza Zsuzsa

Horváth Róbert: A járvány második hulláma már más feladatokat is állított az egyesületeink elé

Fotó: Fincza Zsuzsa

Tavaly sok fontos, hagyományos rendezvényük elmaradt, vagy csak szűk körben sikerült megtartani, 2020-at mégis a legdicséretesebb éveik között tarthatják számon, amikor is a bajban igazán megmutatkozott a polgárőrség ereje, kiderült, milyen sokra képes a lakosság köréből helyben szerveződött civil közösség. A 114 egyesületben munkálkodó 3907 tagot tömörítő Zala Megyei Polgárőr Szövetséget (ZMPSZ) a szervezettség, a szakmaiság, a szolgálatiság eredményeit figyelembe véve a fővárosi és a 19 megyei polgárőrszövetség sorában a legjobbak között tartják számon. Eredményeikről, terveikről Horváth Róberttel, a ZMPSZ elnökével, az Országos Polgárőr Szövetség honvédelmi és ifjúsági elnökhelyettesével váltunk szót.

– Az év elején éppen csak meg tudtuk tartani a szövetség beszámoló küldöttgyűlését, az egyesületek a maguk tanácskozását, amikor a Covid–19-járvány felülírta a terveinket. A polgárőrség, mondhatni, magától értetődően azonnal reagált. Vidéken ez szinte magától működött, hiszen a polgárőr-egyesületek a Magyar Vöröskereszttel akkor már éppen tíz éve közösen indított „Tisztelet az éveknek, biztonságot az időseknek” program keretében működési területükön pontosan nyilvántartották az időseket, az egyedül élőket, a rászorulókat, folyamatosan tartották velük a kapcsolatot, rendszeresen látogatták őket, s nemcsak a zsiványokra hívták fel a figyelmüket, hanem segítettek a ház körül, bevásároltak, intézték az ügyeiket, s ezt a hálózatot csak ki kellett a szükségletek szerint terjeszteni. A nagyobb településeken, ahol a lakosság nagy száma miatt a polgárőrök sem ismerhetnek mindenkit, az önkormányzatok segítő akcióihoz csatlakoztak, ami városonként eltérő módon, az igényekhez igazodva jelentett segítséget. Zalában országosan is kimagasló eredmények születtek, az elismerés sem maradt el – fogalmazott Horváth Róbert.

Horváth Róbert: A járvány második hulláma már más feladatokat is állított az egyesületeink elé
Fotó: Fincza Zsuzsa

Nyáron egy rövid időre visszatérhettek a megszokott kerékvágásba, ami persze korántsem a babérokon való üldögélést jelentette, hiszen az idegenforgalomban érintett települések egyesületeinek szokásosan rengeteg dolguk akadt, s bár a nagy népszerűségnek örvendő csapatépítő megyei polgárőrnapról le kellett mondaniuk, a sokak által várt két rendezvényüket, a rezi gyermektábort és Gyenesdiáson az országos ifjúsági polgárőrtábort sikerült megtartaniuk.

– Ősztől a járvány második hulláma már más feladatokat is állított az egyesületeink elé – folytatta a ZMPSZ elnöke. – A bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz, ebédszállításhoz a tavaszinál kevesebb segítséget igényelnek a rászorulók, Donáczy Dezső, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület elnöke például az egyébként is támogatott 4 idős, egyedül élő, beteg személlyel tartja a kapcsolatot és intézi az ügyeit, Rózsa Sándorné lenti koordinátor és csapata pedig változatlanul orvoshoz hordja a beteg, mozgásukban korlátozott öregeket. Egyre nagyobb az igény a karitatív segítségre is, egyesületeink tűzifával, tartós élelmiszerrel és számos más módon támogatják a rászorulókat. Járőrözés közben a veszélyhelyzetben előírt korlátozó szabályok, a maszkhasználat, távolságtartás betartásának ellenőrzése mellett a kijárási tilalom ideje alatt az esti és az éjszakai szolgálatok számos, „életbevágóan” fontos feladatot rónak a polgárőrökre. A megszokottnál is szorosabban együttműködnek a rendőrséggel, szolgálat közben nemcsak a szabályok megszegőit tartják szemmel, de külön figyelnek az esetleg rosszban sántikálókra. A hideg idő beköszöntével kiemelt feladatul kapták, hogy figyeljenek az elnéptelenedett közterületeken, különösen a parkokban, buszvárókban, padokon, épületek zugolyaiban gubbasztó, esetleg alvó hajléktalanokra, ilyenkor értesítsék a krízisközpontokat, hogy fedezékbe vihessék őket, mielőtt kihűlnének és meghalnának.

A polgárőrök számítanak arra is, hogy a veszélyhelyzetben is megjelennek a szélhámosok, a csalók, házalók, akik kihasználják az emberek koronavírustól való félelmét, és pénzt vagy egyéb értéket csalnak ki tőlük – az erre figyelmeztető szórólapokat nemcsak személyesen viszik ki az érintetteknek, hanem el is magyarázzák, mit kell tenniük, hogy pórul ne járjanak.

– Mindemellett a polgárőrség feladatot vállal a lakosság koronavírus elleni védőoltással való ellátása érdekében felmerülő logisztikai tennivalókból is. Dr. Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének a felkérése alapján helyi igény esetén az önkormányzatok és az egészségügyi szervek által készített oltási tervnek megfelelően a szolgálatos polgárőrök is kézbesítik majd az érintetteknek az oltásról szóló értesítőket, s szükség esetén szolgálati autóikkal közreműködnek az idős, beteg, mozgáskorlátozott emberek oltási helyre szállításában. Az egyesületekben már elkezdődött a felkészülés, felmérik a speciális fel­adatra igénybe vehető polgárőrlétszámot, a rendelkezésre álló járműveket, szükség esetén az egyesületek kisegítik egymást, és számításba veszik azokat a településeket is, ahol nem működik polgárőrség.

A megyei polgárőrelnök egyébként optimista, bízik abban, hogy hamarosan oldódik majd a veszélyhelyzet, az egyesületek visszatérhetnek sokszínű munkájukhoz, amely az alapfeladatok – a helyi közrend és közbiztonság védelmében, a bűnmegelőzésben való közreműködés – mellett a helyi közéletben való részvételt, a hagyományok ápolását, a környezetvédelmet, az egészséges életmódra nevelést is magában foglalja.

– Summa summarum a 30. évünket a segítségnyújtás mellett úgy tervezzük, mint „békeidőben” tennénk, s bízunk benne, hogy ezek sorából minél többet meg tudunk majd valósítani. Reméljük, hogy megkezdheti az igazi munkát az Ifjú Polgárőr Centrum, amely a zalaegerszegi Ganz-szakközépiskolában már megalakult, de a járvány miatt tétlenségre kárhoztatott. Szeretnénk minél több fiatalt bevonni a polgárőrmunkába – a szervezet népszerűsítése az „Egy iskola, egy polgárőr” mozgalommal, a szabályos közlekedésre neveléssel már a kisiskolások körében megkezdődik, egyre több középiskolás jelentkezik hozzánk közösségi szolgálatra, s látva, hogy számítunk a munkájukra, szép számban beállnak ifjú polgárőrnek, s a 18. évüket betöltve is nálunk maradnak. Az egészséges életmód népszerűsítése érdekében sportversenyeket szervezünk, újraélesztjük például a járőrbajnokságot, amely sport- és szakmai vetélkedés egyszerre, megtartjuk a táborainkat, a jól felszerelt KRESZ-parkunkkal igyekszünk minél több gyermek számára lehetőséget biztosítani a helyes közlekedés gyakorlására s így a közlekedési balesetek megelőzésére. S reméljük, az év második felében megtarthatjuk a 30. éves ünnepi rendezvényeinket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában