Túl az első szállítmányon

2020.12.31. 07:00

Zalában is gyűjtenek a horvát földrengés károsultjainak

A horvátországi földrengésben érintett települések számára gyűjtést szervez Letenye városa, valamint a Nagykanizsán működő Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is várja a felajánlásokat.

Benedek Bálint

Összedőlt ház romjai között kutatnak emberek a horvátországi Majske Poljane faluban Fotó: MTI/AP

Fotó: -

Letenye testvértelepülése, a horvátországi Perlak nemrégiben felhívást tett közzé, mely szerint adományokat ajánlanak fel, illetve gyűjtenek a földrengésben érintett területeken élők számára.

Összedőlt ház romjai között kutatnak emberek a horvátországi Majske Poljane faluban Fotó: MTI/AP

- Ehhez csatlakozott városunk, karöltve a helyi horvát nemzetiségi önkormányzattal, a Nagykanizsai Református Egyházközséggel, illetve a kezdeményezést támogatja dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja is – mondta el Farkas Szilárd letenyei polgármester. – Elsősorban tartós élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint takarókra van szükségük a fedél nélkül maradt embereknek. De alkoholos kézfertőtlenítő, szájmaszk és gumikesztyű is jól jönne. A felhívásra azonnal reagáltak a helyiek és a környékbeliek, rengetegen álltak a jó ügy mellé. Több mint egy mikrobuszra való adomány már összegyűlt. A horvát, valamint a magyar hatóságok engedélyezték a sürgős határátlépést, így még ma eljuthatnak a csomagok a célállomásra. A gyűjtést folytatjuk, hiszen az ország több pontjáról érkeztek megkeresések, ami azt mutatja, hogy az emberek összetartanak a bajban.

A felhíváshoz csatlakozott a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is. A szervezet elnöke, Vargovics Józsefné megerősítette a letenyei városvezető gondolatait, majd hozzátette: Nagykanizsán szombaton, hétfőn és kedden 14 órától 18 óráig a nemzetiségi önkormányzat irodájában, a Rozgonyi utca 1. szám alatt gyűjtik az előbb felsorolt adományokat. Az autó, amelyik a csáktornyai elosztópontra szállítja a csomagokat, a környékbeli horvát települések érintésével teszi majd meg az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában