Bárki újratervezheti a kastélyparkot és akár építkezhet is

2020.12.23. 10:00

Virtuális sétára hívnak a keszthelyi Festetics-kastélynál

A virtuális térben látogatható a keszthelyi Festetics-kastély, sőt, aki játszani szeretne, újratervezheti a parkját, és további épületekkel is gazdagíthatja az egykori főúri birtokot. A legjobb ötleteket jövőre díjazzák.

Péter B. Árpád

A játék segítségével a fotelből fedezhetjük fel az egykori főúri birtokot

Forrás: FB/Helikon Kastélymúzeum

A kastélyt egy egyetemista, Rácz Márkó Dominik építette meg a Minecraft játék elemeiből. Ennek segítségével bejárható szinte az egész épület és a park, sőt láthatók a vendégek elől elzárt történelmi helyszínek is.

A játék segítségével a fotelből fedezhetjük fel az egykori főúri birtokot
Fotó: FB/Helikon Kastélymúzeum

Aki a Helikon Kastélymúzeum közösségi felületein indul virtuális sétára, megismerkedhet a Festetics-család történetével, eljuthat a pálmaházba, a hintómúzeumba és a főépület belső tereibe.

– Természetesen örömmel vettük a kezdeményezést és mögé álltunk – mondta Pálinkás Róbert igazgató. – Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben az időszakban, amikor vendégek nem jöhetnek a kastélyba, aki szeretne, legalább virtuálisan itt lehet. Egy olyan nemzedék játszik a Minecraft nevű játékkal, amelynek tagjai egészen újszerű látásmóddal rendelkeznek, s jó, hogy történelmi múltunk egy szeletét ily módon bemutathatjuk nekik.

A technikai hátteret a kastély és a keszthelyi premontrei középiskola diákjai biztosítják, az érdeklődők pedig az év végéig a játék segítségével akár újratervezhetik a parkot, és létrehozhatnak új épületeket is. A legjobbakat jövőre jutalmazzák. Később a virtuá­lis kastélyt például múzeumpedagógiai foglalkozásokon használják majd. Az igazgató lapunk kérdésére arról is beszélt, a fénydíszbe öltözött park meghosszabbított nyitvatartással most is várja a látogatókat egy kellemes sétára, a falak mögött pedig serény munka folyik.

– Naponta több poszttal jelentkezünk közösségi felületeinken. Sokan megnézik a bejegyzéseket – ismertette Pálinkás Róbert. – A látogatók nélküli időszakot kihasználva elindult a tükörterem restaurálása, és különböző projektekkel készülünk az újranyitásra, nyolcmilliárd forint értékben. Ezenfelül idén további 3,9 milliárd forintra pályáztunk. Olyan történelmi léptékű fejlesztést tervezünk, amely a következő 20-50 évre markánsan meghatározza a kastély arculatát, ami az 1800-as évek végén II. Tasziló által megalkotott miliő visszaállítását jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában