Magyar Falu Program

2020.12.22. 10:00

Szépül a faluház Szentkozmadombján

A Magyar Falu Program támogatásával szépül a faluház Szentkozmadombján. A 15 millió forintos beruházás, a belső terek felújítása várhatóan tavasszal fejeződik be.

Mozsár Eszter

Káli Lajos polgármester is megnézte, hogyan halad a felújítás Fotó: Pezzetta Umberto

Festékes vödrök, cementes zsákok között lépegettünk néhány napja, amikor Káli Lajossal együtt megnéztük a munkafolyamatokat a közösségi házban. Azóta elkészültek a vizesblokkok, valamint a konyha és a földszinti aula új járóburkolatot kapott, s lefestették a homlokzatot.

Káli Lajos polgármester is megnézte, hogyan halad a felújítás Fotó: Pezzetta Umberto

- Nagyon rossz állapotban voltak a mellékhelyiségek, a konyhát is fel kellett újítani. Az állami támogatást az önkormányzat egészítette ki, így néhány hónap múlva már méltó körülmények várják az idelátogatókat – mutatott körbe a polgármester. – A konyha mellett új raktárat alakítottunk ki, öt új zuhanyzót építettünk, ezek mellett öt modern mellékhelyiség található. Felújítjuk a lépcsőházat, onnan az emeletre, a tetőtéren kialakítandó szálláshelyekre jutunk majd. Erre nagy szükség van a 61 lelkes faluban, ugyanis évente több száz gyerek táborozik nálunk. Az Albatrosz Táncsport Egyesület a tizedik nyarat töltötte itt, valamint alkalmanként a csillagászok szállnak meg, továbbá művészeti alkotótelepek helyszíne vagyunk. Ezen kívül rendszeresen tartunk lakodalmat, még Szlovéniából is felkeresik a községet. Három vendégház, apartman működik Szentkozmadombján, de nagyobb rendezvénynél nagyobb az igény. Idén 600 ezer forintos támogatást nyertünk kulturális programra a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően, a pályázatot Takáts Eszter dalszerző segítségével írtuk. A faluházban működő könyvtár évente többször tart rendezvényt.

A polgármester hozzátette, egy másik pályázatnak köszönhetően a szigeteléshez szükséges alapanyagot már megvásárolták, azt jövőre fejezik be. A faluközpontban található harangláb a közelmúltban szépült meg. Az aszfaltos utak rendbetételére tavaly tíz, idén tizenöt millió forintot kaptak a Belügyminiszétriumtól, ezt a keretet azonban kimerítették. Az Arany János utca felújítását a Magyar Falu Programban szeretnék befejezni. Folyamatosan nézik a pályázati lehetőségeket, ugyanis ráfér a renoválás a boltra, szeretnék rendbe tenni a temetőkerítést, továbbá nyertes pályázat segítené egy falugondnoki busz beszerzését. A helyi Templomépítési, Fenntartási és Falufejlesztési Alapítvány nagy álma még, hogy a meglévő fejlesztések mellett jusson pénz egy kisebb templom építésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában