Pro Architectura díj

2020.12.05. 07:00

Rangos építészszakmai elismerés a lendvai magyar főkonzulátus épületének rekonstrukciójáért

Az egyik legmagasabb rangú magyar állami építészszakmai elismeréssel, Pro Architectura díjjal jutalmazták azon szakemberek munkáját, akik meghatározó szereppel bírtak a lendvai magyar főkonzulátusnak helyet adó épület rekonstrukciójában.

Gyuricza Ferenc

A lendvai magyar főkonzulátus felújított épülete közvetlenül az átadás előtt

Fotó: ZH Archívum

Az elismerések rangsorában közvetlenül az Ybl Miklós-díjat követő Pro Architectura díj odaítéléséről 1992 óta dönt egy héttagú szakmai bíráló bizottság javaslata alapján a mindenkori illetékes miniszter. Ez a jogosultság 2016 óta a Miniszterelnökséget vezető minisztert illeti meg, aki egy adott évben – különböző kategóriákban – maximum tíz személyt, szakmai teamet vagy szervezetet jutalmazhat e módon. 2020-ban építészeti alkotás kategóriában Nagy Márton Kálmán, Falvai Balázs és Török Dávid neve is a díjazottaké közt szerepel, a három építész az elismerést megosztva kapta a lendvai magyar főkonzulátus épületének

rekonstrukciójáért.

A lendvai magyar főkonzulátus felújított épülete közvetlenül az átadás előtt
Fotó: ZH Archívum

A lendvai magyar főkonzulátus 2018 márciusában költözött be a muravidéki kisváros történelmi főutcájának egykor legreprezentatívabb, de hosszú ideje üresen álló, s ezért igen rossz állapotban lévő épületébe, az egykori takarékpénztár székházába. A felújítási munkálatokat irányító tervezők szándéka az eredeti állapotnak való megfelelés volt, ám ezt megnehezítette, hogy a székház eredeti tervdokumentációja elveszett, s korabeli fotók sem maradtak fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában