Orvoshoz viszi a betegeket, közreműködik az étkeztetésben és bevásárlásban

2020.12.15. 08:00

Falugondnoki szolgálat új autóval Nován

Új gépkocsit vett a májusban indított falugondnoki szolgálatnak a göcseji község önkormányzata. A 13 millió forintos beszerzést a Magyar Falu Program támogatta.

Gyuricza Ferenc

Németh József és Vigh László az új autó mellett

Fotó: Gyuricza

Az új falugondnoki buszt pénteken adta át Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte: minden falut célszerű lenne ellátni olyan járművel, amit a lakosság szolgálatába állíthatnak.

– Az önkormányzatoknak három alapvető dologra kell figyelniük – mondta a képviselő. – Minden lakos számára biztosított legyen a legalább napi egyszeri meleg étkeztetés, mindenki hozzájusson a gyógyszereihez, és rendelkezzen annyi tüzelővel, ami elegendő a hideg téli hónapokra. Ebből az első kettőt a legtöbb helyen a falugondnoki szolgálat segítségével tudják megoldani.

Németh József és Vigh László az új autó mellett

Németh József polgármester elmondása szerint Nova egy jogszabályi változásnak köszönheti, hogy bevezethette a falugondnoki szolgálatot, a szükséges jogosultságot ugyanis 600-ról 800 főre emelte a jogalkotó. A göcseji településen májusban indult el a szolgálat, a működést eddig egy korábbi, még a Darányi-program keretében vásárolt járművel oldották meg. A Magyar Falu Program pályázatán elnyert 13 millió forintos támogatással ezt cserélték le egy modern falubuszra, amely mozgáskorlátozott, kerekes­székes személyek szállítására is alkalmas. A falugondnok főként az idős korúak és betegek orvosi szakrendelésekre, diagnosztikai vizsgálatokra való eljuttatásában, valamint az étkeztetésben és a bevásárlásban működik közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában