közös ügyünk az állatvédelem

2020.12.10. 18:40

Első az ivartalanítás – Ovádi Péter szerint közös ügyünk az állatvédelem

Államilag támogatott, országos szintre emelt ivartalanítási programra van szükség, ez ma a hazai állatvédelem egyik legfontosabb feladata, mondta sajtótájékoztatóján Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Varga Lívia

Balaicz Zoltán, Ovádi Péter és Vigh László az újságírók gyűrűjében Fotó: Pezzetta Umberto

– Fontos, hogy kiemelten beszéljünk az állatvédelemről – bocsátotta előre a polgármesteri hivatalban tartott szakmai fórumot követően Ovádi Péter, aki október 1-je óta a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Mint mondta: nemcsak ország­gyűlési képviselőként, hanem e pozíciójában is rendkívül fontosnak tartja a párbeszédet, hiszen „közös ügyünk az állatvédelem”.

Balaicz Zoltán, Ovádi Péter és Vigh László az újságírók gyűrűjében Fotó: Pezzetta Umberto

E célból szólították meg és hívták kerekasztal-beszélgetésre csütörtökön az állatvédelemhez kapcsolódó állami, önkormányzati és civil szereplőket.

– Örülök, hogy az egyeztetésen megerősítést nyertek a Nemzeti Állatvédelmi Program alappillérei – folytatta Ovádi Péter. – A civil szervezetek egyetértettek velünk abban, hogy a legfontosabb teendő az ivartalanítás, ezért fontos cél annak országos szintre emelése, minél több állami forrást biztosítva rá, hisz, ahogy mondani szokták, a legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik.

Az állatvédők arra is felhívták a politikusok figyelmét, hogy a felelős állattartásról már az óvodában, iskolában beszélni kell, hogy egészen kis korban egyértelmű legyen mindenkinek, mindez mivel jár.

A megbeszélésen szó esett a szaporítók elleni szigorú és hatékonyabb fellépés szükségességéről is, hiszen, mint elhangzott, a kóbor állatok egy része a szaporítótelepekről kerül ki. Megköszönve a rendőrség és a civilek közös felderítő munkáját, Ovádi Péter hangsúlyozta: Zalában is mutatkozik számos pozitív példa arra nézve, hogyan kell fellépni az ilyen jellegű illegális tevékenység ellen.

– Az államnak – folytatta a politikus – fontos feladata olyan pályázati lehetőségeket biztosítani az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek, hogy az önkéntesek, akik szabadidejüket áldozzák e tevékenységre, jobb körülmények között munkálkodhassanak.

A miniszteri biztos szerint az ebrendészeti telepek felülvizsgálatára is szükség van.

Kérdésünkre, miszerint mutatkoztak-e speciális zalai problémák a megbeszélésen, Vigh László országgyűlési képviselő a szaporítótelepeket említette és kiemelte: a határ közelsége és a megyét átszelő M7-es autópálya miatt Zala nagyban érintett az illegális kisállatexportban is. A fórumon azonban ahhoz is kaptak tanácsot, hogyan lehet az elkobzott állatokat ideiglenesen biztonságba helyezni, tette hozzá a politikus, aki felajánlotta segítségét az állatvédőknek.

– Zalaegerszeg önkormányzata rendkívül jó kapcsolatot ápol azokkal a civil szervezetekkel, amelyek az állatok védelmét tűzték zászlajukra, az elmúlt években számos jótékonysági akció keretében gyűjtöttünk is számukra – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester. – Az anyagi támogatás mellett pedig igyekszünk olyan légkört és összefogást kialakítani, amellyel a zalaegerszegi polgárok figyelmét is felhívjuk az ügy fontosságára.

Mikor lehet a megbeszéléssorozatnak kézzel fogható eredménye? – kérdeztük a miniszteri biztost.

– A hasonló fórumok tapasztalatait összegyűjtve hónapokon belül a kormány elé terjesztem a javaslatcsomagot, amely hosszú távon meghatározza majd a hazai állatvédelmet és feladatait – válaszolta Ovádi Péter.

A közel 3 órás megbeszélés a felek szerint előremutató volt, így az elhangzott zalai tanácsok is beépülnek majd a Nemzeti Állatvédelmi Programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában