földmozgás

2020.12.30. 16:01

A lendvai várban is kárt okozott a földrengés

Jelentős állagromlást okozott a lendvai vár épületében a hétfői horvátországi földrengés. A Galéria és Múzeum kiállítótermeinek helyet adó egykori Bánffy-vár falán több szabad szemmel is jól látható repedés keletkezett.

Gyuricza Ferenc

A földrengés jól látható repedéseket okozott Fotó: Lendavainfo.com

Minderről dr. Kepéné dr. Bihar Mária etnográfus hétfő esti beszámolójából értesültünk, majd kedden lendvai hivatalos források is megerősítették a károkozás tényét. Baumgartner Dubravko, a Galéria és Múzeum igazgatója elmondta: a földrengést követően rögtön körbejárták az épületet, hiszen statikai szempontból már korábban is merültek fel aggályok a várral kapcsolatban. A problémát elsősorban az okozza, hogy az épület stabilitását biztosító egyik várfalat még 1947-ben elbontották, pótlása azóta is várat magára.

A földrengés jól látható repedéseket okozott Fotó: Lendavainfo.com

Az épületen már a tavaszi, zágrábi földrengés hullámai is okoztak hasonló károkat, azok helyreállítása azonban az év során megtörtént. A hétfői újabb földrengés során az akkor eltüntetett repedések újra megjelentek, illetve továbbiak is keletkeztek. A várfalon nemcsak külső sérülések láthatóak, az épület belső falfelületén ugyancsak észleltek hajszálrepedéseket, s néhány helyen a vakolat is lehullott. A károk mértékének pontos felmérésére átfogó statikai vizsgálatra lesz szükség, amit várhatóan már 2021 első felében elvégeznek.

Fotó: Lendavainfo.com

A hétfői földrengés epicentruma 12 kilométerre volt Sziszektől (Sisak) és 51 kilométerre Zágrábtól, mintegy öt kilométeres mélységben. A földmozgást Zalán kívül Somogy és Baranya megyében is sokan észlelték. Másnap, Petrijától 4 km-re történt egy 6,3-as erősségű földrengés, amely szintén érezhető volt megyénkben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában