Több zalai is fontos tisztséget tölt be

2020.11.14. 11:00

Új református vezetők a Dunántúlon

Zalaiak is vannak, illetve lehetnek az új dunántúli református vezetők között. Dr. Nemes Pál egyházkerületi főgondnok, Hella Ferenc somogyi esperes lett, Péntekné Vizkelety Mártát pedig jelölték a veszprémi egyházmegye háromfős tanácsosi testületébe.

Péter B. Árpád

Péntekné Vizkelety Mártát, egyedüli nőként, jelölték a veszprémi esperes mellett működő tanácsosi testületbe Fotó: A szerző

A református egyházban hat­évente tartanak tisztújítást, ennek most jött el az ideje. A választások eredményeként a Dunántúli Református Egyházkerület élén továbbra is a köztiszteletben álló, más felekezetek által is nagyra becsült Steinbach József áll, aki már harmadik püspöki ciklusát kezdheti január 1-jén. A reformatus.hu-nak úgy fogalmazott: „Az egyház szolgálata Isten megváltó szeretetének hirdetése, amely az örök élet tágasságával ajándékoz meg, ez pedig szolgáló szeretetre kötelez bennünket”. Steinbach József munkáját főgondnokként a jövőben dr. Nemes Pál kanizsai ügyvéd, a somogyi egyházmegye eddigi főgondnoka segíti, aki húsz éve a Nagykanizsai Református Egyházközség presbitere, tizenhárom éve gondnoka. Jelölti interjújában a terhek közös viselésében, a feladatok megosztásában és a kommunikációban látta az egyház jövőjét.

Arról már beszámoltunk, hogy a somogyi egyházmegye esperesének Hella Ferencet, a 2009 óta Nagykanizsán szolgáló lelkipásztort választották meg, de Zalában az őrséginek és a veszpréminek is vannak egyházközségei. Utóbbiban Szabó J. Róbert litéri lelkipásztor lett az esperes, aki mellé november 28-án háromfős tanácsosi testületet választanak. Ebbe jelölték – és már fel is kérték – Péntekné Vizkelety Márta hévízi lelkészt, egyedüli nőként.

A lelkipásztortól azt is megtudtuk, gyülekezetében a járvány második hazai hullámában folytatják a tavasszal kialakult – és azóta is működő – gyakorlatot, vagyis a helyi televízió segítségével rögzítik az istentiszteleteket, amelyek vasárnaponként az egyházközség Facebook-oldalán és a Hévízi TV-ben is láthatók.

Péntekné Vizkelety Márta lapunk kérdésére azt mondta, érzékelhető, hogy ebben a nehéz helyzetben az embereknek szükségük van a lelki támogatásra, Isten igéjére, a református egyház és valamennyi lelkipásztor pedig ott áll mellettük.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/esperes-lett-hella-ferenc-4659778/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában