Koronavírus Zalában

2020.11.11. 07:00

Szerdától zárva, de online azért elérhető a Göcseji Múzeum

Ismét szűkül a tér, a koronavírussal kapcsolatos új kormányzati intézkedések értelmében szerdától bezárnak a közgyűjtemények – hívja fel a figyelmet közleményben a Göcseji Múzeum.

ZH

Két kép a múzeumi Facebook-csoportban nemrég megosztottak közül: a Festetics-mauzóleum a keszthelyi Szent Miklós temetőben…

Az intézmények mostantól ismét csak az online térben tudják megszólítani a közönséget, és erre a megyeszékhelyen már vannak is módszerek.

A Facebookon például új csoportot indítottak, ahol régi zalai fotókat, képeslapokat oszthat meg bárki. A résztvevők beszélgetései során régi családi történetek elevenednek meg, kinyílnak az otthoni fotóalbumok, gyerekkori emlékek idéződnek, amiket egy-egy utcakép, vagy eseményről készült kép csalogat elő. November második felében neves papírrestaurátor lesz a csoport vendége, aki abban segít, hogy otthon mivel érdemes kezelni és hogyan tárolni a nagy becsben tartott családi fotográfiákat. A szakembertől kérdezni is lehet, hiszen kevesen gondolnak arra, hogy egy fénykép is műtárgy, amit időről időre restaurálni kellene.

Két kép a múzeumi Facebook-csoportban nemrég megosztottak közül: a Festetics-mauzóleum a keszthelyi Szent Miklós temetőben…
…illetve a zalaszentgróti főutca az 1920-as években Fotók: a Göcseji Múzeum gyűjteményéből

Közben a Göcseji Múzeum weboldalán blog indult, melyben minden héten újabb kolléga jelentkezik üde és szakmailag magalapozott írással. Elsőként Eke István régész-muzeológus írt a nemesrádói próbakutatásról. Őt éppen ma a néprajzos-segédmuzeológus Kiss Nóra követi, aki a Márton-napi szokásokba avatja be az olvasókat. A jövő héten Megyeri Anna történész-főmuzeológus Serényi Árpád fotográfiáiról értekezik.

A Göcseji Múzeum és a Göcseji Falumúzeum Facebook-oldalain pedig napról napra érdekes információkat, bejegyzéseket osztanak meg a közönséggel. Megemlékeznek a történelmi és a néprajzi jeles napokról, aktualitásokról.

Csak hogy könnyebben elteljen az idő, amíg ismét kinyithatnak a múzeumok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában