Támogatott tartalom

2020.11.29. 07:00

Mindig van ereje az újrakezdéshez

2009 januárjában többnapos áramszünet volt Zalában és Vas megyében. Az áramkimaradás háztartások ezreinek okozott kellemetlenséget, az érintettek panaszukkal a szolgáltatóhoz fordultak, sok fogyasztó azonban nem kapta meg a kártérítést.

Mozsár Eszter

20201106 Gellénháza Farkas Imre Józsefné polgármester Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Farkas Imre Józsefné fontos szereplője volt már akkor a helyi civil életnek, a Gellénházi Nők Egyesületének vezetőségi tagjaként számos rendezvény szervezője, résztvevője. Nem volt kérdés, hogy akkor, tíz évvel ezelőtt segítsen a bajba jutottakon. A károsultak érdekeit olyan jól képviselte, hogy kivívta a falubeliek elismerését. 2009 végén lemondott a polgármester, így 2010 februárjában időközi választást írtak ki. A gellénháziak felkérésére indult a megmérettetésen és sikerrel járt.

Az októberig tartó fél év, amíg kiírták a rendes helyhatósági választást, nagyon jó tanulási időszak volt. Az a néhány hónap jó volt arra, hogy kiderüljön: alkalmas vagyok-e faluvezetőnek. Nem ijedtem meg a feladattól, mivel tudtam, hogy támogatást kapok azoktól, akiktől kérek. Itt laktam és dolgoztam helyben. Nyolc hónap alatt olyan dolgokat valósítottam meg, amik bizonyították, megfeleltem. Nem volt kérdés, októberben újra megpróbáltam. Akkor már tudtam, hogy csak főállású polgármesterként leszek eredményes, a munkahelyemen fizetés nélküli szabadságot kértem. Körjegyzőségként és gesztortelepülésként felelősek vagyunk a hozzánk tartozó falvak mindennapjaiért, ez pedig egész embert kíván.

Milyen kihívásokkal nézett szembe 2011-2014 között?

Először meg kellett teremteni Gellénháza pénzügyi stabilitását. A hivatal állományában dolgozó kollégáknak szerencsére kisujjukban volt a közigazgatás, ez sokat jelentett számomra. Apró lépésekkel haladtunk előre. A temetőben elkészült az urnafal, a buszmegálló épületeit renováltuk, a sportpálya öltözőit rendbe hoztuk. Önerőből felújítottuk a lakótelepi járdát. Abban az időszakban nagyobb beruházásokra nem gondolhattunk, de ezekre a csinosításokra volt keretünk. Pályázatok sem igen voltak, az uniós lehetőségek 2014 után indultak.

Második polgármesteri ciklusát tölti. Miért tért vissza?

Néhány évvel ezelőtt elköltöztem, ezért 2014-ben nem választottak meg, helyi vezetőt szerettek volna. Aztán a volt polgármester halála miatt 2018-ban ismét időközi választásokat írtak ki, akkor hívtak újra. Abban az időben Gellénházán dolgoztam és továbbra is tagja voltam a nőklubnak. Természetesen újra kötélnek álltam, polgármester lettem. Ismét pénzügyi nehézséget örököltem. Hiányzott a vezetői felügyelet, az ­adatszolgáltatási kötelezettség, az önkormányzat 90 millió forintos büntetést kapott a mulasztásért. Ez azt jelentette, hogy ennyivel kevesebből tudtunk gazdálkodni. Megint a nulláról építkeztünk, két könyvelőt fogadtam fel, pályázatokat figyeltünk. Fél év alatt sikerült a nehézségeket áthidalni.

„Felelősek vagyunk a hozzánk tartozó falvak mindennapjaiért, ez pedig egész embert kíván. Farkas Imre Józsefné
Fotó: Katona Tibor

 

A második ciklusban is sikerült építkeznie. Mi mindent valósítottak meg?

Amikor másodszor jöttem, tizenhárom folyamatban lévő pályázatunk volt. Ezeket át kellett nézni, újragondolni, melyik hasznos és melyik nem. Az iskolaépület karbantartása önkormányzati feladat, a tankerületi központtal jó a kapcsolatunk. Óvodánk idéntől bölcsődei részleggel és tornaszobával bővült. Szerencsére sok fiatal vásárol nálunk lakóházat, igény volt a bővítésre. Időközben, 2018-ban átvettük az iskolai menza üzemeltetését, naponta 300 adag ételt főzünk. A Magyar Falu Programban nyertünk pénzt járdaépítésre, fogorvosi egységkészülékre.

Ön szerint könnyű vagy nehéz nőként egy települést vezetni?

Alapvégzettségem mérlegképes könyvelő, de van targoncavezetői vizsgám is. Gyakorlatias vagyok, szeretem az újdonságot, nem ijedek meg a feladatoktól. Fontos a megbízható csapat körülöttem, számítok a közösség erejére. Felnőtt gyermekeim vannak, 29 éves lányom és 33 éves fiam Budapesten él, velük ritkábban találkozom. Számomra a kertészkedés nyújt kikapcsolódást. Mindent összegezve, jól érzem magam, jó nőnek lenni, akit tisztelnek és szeretnek.lME

Gellénháza

15 kilométerre található Zalaegerszegtől délre. Festői szépségű, dimbes-dombos tájon terül el az egykori olajbányászfalu. Jelenleg közel 1400-an lakják. Farkas Imre Józsefné polgármester többször nyert időközi választást, amolyan visszatérőnek és újrakezdőnek tartja magát. Célja, hogy a település minden korosztály számára élhető legyen.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában