eddig senkinél sem igazoltak koronavírus-fertőzést

2020.11.26. 07:00

Kibővült az utcai szolgálat Zalában: több hajléktalant tudnak fogadni

Kibővült az utcai szociális szolgálat Zalában, a Magyar Vöröskereszt a megyeszékhelyen immár két csoportot működtet.

Arany Gábor

Németh András a tálcára csomagolt ételekkel, az előtérben az Élelmiszerbanktól kapott adomány

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Erről Németh András, a hajléktalanok átmeneti gondozási központjának intézményvezetője számolt be. Elmondta: november elején átálltak az április végéig tartó téli üzemmódra. Ezt azt jelenti, hogy a két megyei jogú városban 20-20 személlyel többet, azaz 70-70 hajléktalant tudnak fogadni az éjjeli menedékhelyeken. Emellett utcai szolgálat működik Nagykanizsán és Zalaegerszegen. Ez utóbbi helyen újdonság, hogy szeptember óta már két csoport ténykedik, két területre felosztva a várost. Hasonló utcai szociális szolgálat kezdte meg működését a Vöröskereszt fennhatósága alatt Keszthelyen és a térségben.

Németh András a tálcára csomagolt ételekkel, az előtérben az Élelmiszerbanktól kapott adomány
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A Vöröskereszt munkatársai naponta 14 órától este tízig járják a településeket, látják el a rászorulókat. Pályázati támogatásnak köszönhetően tálcára előre csomagolt és melegen kiszállított ételt, valamint innivalót visznek, és emellett ruhaneműt, takarót. Az ügyes-bajos dolgokban is segítenek: receptet, gyógyszert, gyógyászati eszközöket, okmányokat, ha kell, szociális és bírósági ügyeket intéznek. A két nagyobb városban alkalmanként 20–25 személlyel kerülnek a kapcsolatba az utcai szolgálatosok. Keszthelyen jelenleg ennél kevesebbet kell ellátniuk, mert ott még bevezetés alatt áll a szolgálat, most mérik fel az igényeket, amihez meg kell találni a rászorulókat.

A Magyar Vöröskereszt működteti megyénkben a krízis­autót is, amivel a bajba jutott hajléktalanoknak vagy bármely okból váratlanul fedél nélkül maradottaknak segítenek. Ezt a diszpécser 92/323-000-as telefonszámán lehet elérni, és egy órán belül érkezik a segítség a megye bármely pontjára.

A rászorulóknak azonnali elhelyezést tudnak biztosítani az átmeneti szállón, megfelelő elkülönítéssel, tekintettel a Covid-járványra is.

Ezzel kapcsolatban Németh András elmondta, a tavaszi korlátozásoktól eltérően, amikor két és fél hónapig zárt ajtók mögött működtek, most nincs ilyen előírás a szálláshelyeiken, de szigorú szabályokat léptettek életbe. Zsilipelve lehet belépni az intézményekbe, a kapukat zárva tartják, csak óránként egyszer nyitják ki, a belépőknél testhőmérsékletet mérnek, s ezt napközben kétszer megismétlik az intézményen belül. A kézfertőtlenítés, a maszkhasználat alapvető követelmény. Ha fertőzés gyanúja merül fel valakinél, akkor azonnal elkülönítik. Erre néhányszor már sor került, de a tesztek eddig még senkinél nem igazolták a koronavírus-fertőzést.

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy átszervezték az étkeztetéseket, ennek eredményeként időben elnyújtva bonyolítják le. Az új rend szerint a lakók sorszámot kapnak, így a 60 személyes étteremben egy időben legfeljebb tizenöten tartózkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában