Koronavírus Zalában

2020.11.17. 07:00

Járványhelyzet a Nyugat-balatoni régióban: segítő a hozzáállás

Az elmúlt hétvégén Keszthelyen 86 igazolt Covid-fertőzöttet tartottak számon, járvány­ügyi megfigyelés alatt ötvennégyen álltak. Erről Nagy Bálint polgármester számolt be közösségi oldalán. Közben a térségbeli települések is sorra hozzák saját járványügyi intézkedéseiket, s zárják be hivatalukat, vagy korlátozzák az ügyfélfogadási időt. A segítő, támogató hozzáállás pedig mindenütt tetten érhető.

Péter B. Árpád

Keszthely

Mint arról korábban beszámoltunk, a keszthelyi bölcsődében és óvodákban nincs igazolt megbetegedés, az iskolákban azonban igen. A Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájában 1 pedagógus igazolt fertőzött és az 1. d. osztály megfigyelés alatt áll, ők átálltak a digitális oktatásra. A Fodor utcai székhelyiskolában 4 pedagógus van járványügyi megfigyelés alatt, az Egry József Általános Iskolában pedig egy-egy pedagógust és tanulót elkülönítettek. A Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában egy diáknál szükséges a járványügyi megfigyelés.

Az Asbóth Sándor Szakiskolában 1 pedagógus és 3 tanuló igazolt Covid-fertőzött, 1 pedagógus és 15 tanuló megfigyelés alatt áll. A Közgazdasági Szakiskolában 1 pedagógusnál és 2 tanulónál indokolt a járványügyi megfigyelés, a VSZK-ban pedig 1 pedagógus és 1 tanuló igazolt Covid-fertőzött, 1 pedagógus és 1 diák járványügyi megfigyelés alatt áll.

A keszthelyiek szabálykövetők és betartják az esti kijárási tilalmat. Még kutyát is maszkban sétáltatnak Fotó: Keszthelyi önkormányzat

Nagy Bálint azt is közölte, a város idősotthonában nincs új megbetegedés, korábban a 10 igazolt fertőzött lakót és a nyolc dolgozót elkülönítették. Az időközben elvégzett újabb tesztek eredményei péntekig még nem érkeztek meg.

A polgármester leszögezte, az eddigi tapasztalatok jók, a keszthelyiek fegyelmezetten és szabálykövetően élnek, amit igazolnak azok az esti, 20 óra után készült felvételek is, amelyek a kijárási tilalom bevezetése után készültek Keszthelyen – a néptelen, nyugodt utcákról. Ezeket a városvezető közösségi oldalán tette közzé.

Nagy Bálint azt is jelezte, akik a járványhelyzet miatt ellátásukban segítségre szorulnak, azok a polgármesteri hivatalban a 83/505-518-as telefonszámon, illetve az [email protected] elektronikus postacímen jelentkezhetnek.

– Amennyiben igény lesz rá – tette hozzá –, a tavaszi időszakhoz hasonlóan újraindítjuk az élelmiszercsomagok házhoz vitelét, az ebédkiszállítást, illetve információval tudunk szolgálni a házhoz szállítást vállaló élelmiszerboltokról és éttermekről is.

Alsópáhok

Alsópáhokon Bangó Tamás jegyző úgy rendelkezett, a veszélyhelyzetben a hivatalban csak hétfőn 8 és 11 óra 30 perc között lesz ügyfélfogadás. A helyiektől azt kérik, amennyiben az ügy jellege nem igényli a személyes megjelenést, telefonon vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket. Akinek mégis feltétlenül muszáj bemennie, azt csak maszkban, kézfertőtlenítés után teheti.

Az alsópáhoki hivatal közös használatú tereiben ügyfelek csak félfogadási napon tartózkodhatnak, és csupán annyian, hogy a biztonságos, legalább 1,5 méteres védőtávolságot be lehessen tartani. Egyszerre csupán hárman várakozhatnak, rögzíti a helyi szabályozás. Minden más napon és időben a hivatal bejárata zárva lesz, ugyanakkor iratok elhelyezhetők a postaládába, de azt kérik, arról előzetesen egyeztessenek az ügyintézővel.

Gyenesdiás

Gyenesdiáson az oktatási-nevelési létesítményekbe „külsős” nem léphet be, az iskola udvarán pedig a szülők számára kötelező a maszkhasználat. Gál Lajos polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy maszkot kell viselni a hivatali ügyintézés során, a busz- és vasúti megállókban, valamint az egészségügyi és szociális intézmények területén.

– Más helyszíneken ez nem kötelező, de erősen javasolt, különösen olyan közterületen, ahol több ember tartózkodik egyidejűleg – folytatta, hozzátéve, a polgármesteri hivatalban a személyes ügyfélfogadás szünetel, a kollégák azonban telefonon és ímélben elérhetők, a dokumentumok leadására pedig az épület bejáratánál kihelyezett postaláda szolgál. Személyesen, előzetes egyeztetés után, csak a törvényben előírt ügytípusokban fogadnak ügyfelet.

Gál Lajos kiemelte, ebben az időszakban az önkormányzat Facebook-oldalán megosztják a helyi vállalkozások információit, szolgáltatásait, hogy ezzel is támogassák őket, az időseket pedig arra kérte, jelezzék, ha segítségre van szükségük. Előbbire ékes példa volt a Márton-napi hétvége, amikor a helyhatóság a felületein az éttermek speciális, libás ajánlatait népszerűsítette – persze csak elvitelre vagy házhoz szállítással.

Balatongyörök

Balatongyörökön sincs személyes ügyfélfogadás a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal helyi kirendeltségén. Azt kérik a polgároktól, telefonon vagy elektronikus levélben vegyék fel a kapcsolatot az ügyintézőkkel, akik tájékoztatást adnak számukra a további teendőkről.

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegyen is arra ösztönzik a helybélieket, hogy ne személyesen, hanem telefonon vagy ímélben lépjenek kapcsolatba az önkormányzat munkatársaival. Pali Róbert polgármester egyúttal jelezte, ahogyan tavasszal, az első hullám idején, úgy most is igyekeznek segíteni az ott élőknek például a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában vagy a csekkek befizetésében. Akinek szüksége van erre, az önkormányzat elérhetőségein jelezheti.

A 65 éven felülieknek pedig, igény esetén, térítés ellenében napi egyszeri meleg ételt biztosítanak, amely kedvező áron elérhető. Az úgynevezett vendégebéd 795, a szociális étkezés pedig 595 forintba kerül alkalmanként Vonyarcvashegyen.

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik