Koronavírus Zalában

2020.11.13. 10:42

Hol kaphatunk információt a közterületi maszkviselésről? Olvasónk kérdezte, utánajártunk!

Ahogy minden más rendeletet, úgy a közterületi maszkhasználattal kapcsolatos szabályozásukat is kötelesek az önkormányzatok az állampolgárok számára elérhető módon és helyen közzétenni. Erre az egyik legpraktikusabb eszköz a települési honlap.

Gyuricza Ferenc

Járókelők maszkban Zalaegerszegen. Ha a helyiek elég fegyelmezettek, egy vendégnek elég csak körülnéznie, és rögtön tudhatja, mihez kell tartania magát

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A témával olvasói felvetés kapcsán foglalkozunk. Mint ismeretes, a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire maszkviselési kötelezettséget ír elő a veszélyhelyzetről szóló kormányrendelet, azzal a kitétellel, hogy ezen területek kijelölése a polgármester feladata. Lapunkban meg is írtuk, hogy az érintett zalai településeken melyek ezek a közterületek. Olvasónk viszont az alábbi kérdéssel fordult hozzánk: honnan tudhatja meg egy lakó- vagy munkahelyétől távolabbi, egyszeri alkalommal felkeresett településről, hogy annak melyik közterületein kell maszkot viselnie, s büntethető-e abban az esetben, ha nem volt tudomása annak kijelöléséről?

Járókelők maszkban Zalaegerszegen. Ha a helyiek elég fegyelmezettek, egy vendégnek elég csak körülnéznie, és rögtön tudhatja, mihez kell tartania magát Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kérdés utóbbi részére egyértelműen igen a válasz, hiszen a római jogi alapokon nyugvó közismert formula szerint „a jogszabály nem ismerete nem mentesít a felelősség alól”. Az Alaptörvény ezzel kapcsolatban már úgy fogalmaz: a jogszabályok – ide értendőek az önkormányzati rendeletek is – általánosan kötelező magatartási szabályok. A jogszabályokat ugyanakkor mindenki számára elérhető módon és helyen kell közzétenni, az önkormányzati rendeletek esetében erre az adott település hirdetőtábláin való kifüggesztés, vagy a könyvtárakban elérhető dokumentumgyűjtemény éppúgy lehetőség, mint a települési honlapokon való megjelentetés. Napjainkban már ez a legpraktikusabb forma, s általában élnek is vele az önkormányzatok.

Találomra kiválasztottunk három olyan dunántúli várost, amelyekről feltételezhetjük, hogy megyénk lakói is viszonylag gyakran felkeresik. Szombathely hivatalos honlapján a nyitólapon, egy külön felugró ablakban találtuk meg a különleges jogrend időszakhoz kapcsolódó döntéseket, illetve a veszélyhelyzettel kapcsolatos legfontosabb információkat, s innen PDF formátumban rendkívül egyszerűen, felhasználói szintű alapismeretek birtokában is letölthető a maszkviseléssel érintett közterületek és nyilvános helyek kijelöléséról szóló önkormányzati rendelet. Győr város hivatalos weboldalán ugyancsak a nyitólapon, s rögtön az első helyen szerepel a közterületi maszkhasználatról szóló bejegyzés, ahonnan szintén PDF formátumban tölthető le a rendelet, de akár dr. Dézsi András Csaba polgármester videó-tájékoztatóját is megnézhetjük. Kaposvár honlapja esetében a nyitólap négy opciót kínál fel, ezek közül az egyik a „Koronavírus-információk” címet viseli, erre rákattintva azonban elsőként a járvánnyal kapcsolatos statisztikai adatok jönnek velünk szembe, így itt némi keresésre volt szükség, hogy megtaláljuk a közterületi maszkviseléssel kapcsolatos döntésről szóló információt, de ez sem tartott tovább néhány másodpercnél.

Kiemelt képünk illusztráció!

Kapcsolódó cikk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/utcai-maszkviseles-kijarasi-tilalom-az-osszes-szabaly-mikor-hova-es-hogyan-mehetunk-4669543/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában