Kovács Kata interjú

2020.11.29. 07:00

A zene mindenen átsegít az életben

Minden sikeres nő mögött áll egy szerető férj és egy boldog család – vallja Kovács Kata, a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar vezetője. A háromgyermekes édesanya elégedett életével, munkájával, mindennapjait a zene tölti ki.

Mozsár Eszter

Kovács Kata mindene a támogató család. Balról jobbra: Luca, Kata, Jankó, Péter és Benedek Fotó: Pezzetta Umberto

A zenei pályán Hajdu Sándor volt a példaképem, aki 1992-től 2005-ig a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház zenei vezetőjeként dolgozott. Neki köszönhetően kerültem a teátrumhoz, mint énektanár és korrepetitor. Sándor 1995 és 2003 között állt a Zalaegerszegi Városi Vegyeskar élén, betegsége után én lettem az együttes vezetője. Dömötör Ilona, Farkasné Perlaki Edit és Hajdu Sándor örökébe léphettem, ez nagy megtiszteltetés. Dömötör Ilona 18 évig volt karnagy. Ha belegondolok, nekem is úgy eltelt 17 év, hogy észre sem vettem. Természetesen voltam mélyponton, amikor szakítani akartam a zenei pályával, de az égiek valahogy mindig visszairányítottak. Megtaláltam azokat a feladatokat, amikben kibontakozhatok, megújulhatok. Új impulzusokra vágytam, karnagyként is szükségem volt erre.

Jelenleg nehéz az előadóművészek élete. Hogyan vészelik át ezt az időszakot?

Több hete volt utoljára koncertünk, azóta nem találkozhattunk az egészségünk védelmében. Szerencsére több lábon állok. A Keresztury VMK-ban a Pihe Ovi keretében tartok foglalkozást a legkisebbeknek. A zenebölcsis játszóházra mindig van igény. Tizenkét évvel ezelőtt indítottam, a városban elsőként. Ezt továbbfejlesztettem, elkészült a honlapom, így online térben tudok foglalkozni a gyerekekkel, családokkal. Személyesen nem csak Zalaegerszegről és környékéről keresnek, vannak visszatérő gyermekek messzebbről, például Budapestről is. Büszke vagyok, hogy sokan hűségesen visszajárnak hozzánk a foglalkozásokra, még Angliából is van zenebölcsisem. A virtuális tanítással könnyebb lesz majd a kapcsolattartás, ezzel a módszerrel szeretném minél több gyermeknek átadni a tudásomat, a zene iránti fogékonyságot. Fontos, hogy boldogok, elégedettek legyenek a környezetemben élők. Mondták már, amolyan tyúkanyó típus vagyok, szeretnek és ragaszkodnak hozzám. Ennél többre nem is vágyom.

Kovács Kata mindene a támogató család. Balról jobbra: Luca, Kata, Jankó, Péter és Benedek
Fotó: Pezzetta Umberto

Akik ismerik, tudják, hogy nem pihen egy percet sem, szinte kiapadhatatlan az energiája. Saját zenei karrierje és a tanítás mellett könnyedén szórakoztatja a kicsiket.

Valóra vált egy olyan álmom, hogy különféle rendezvényeken lekössem az apróságok figyelmét, amiért nagyon hálásak a felnőttek. Születésnapokon vállalok animátori munkát, jövőre pedig esküvőkre van lefixált időpontom, ahol a násznép gyerekeit foglalkoztatom. Sok tervem van, mindig van következő lépés. A zene olyan sokrétű. Anyukám állandóan azt mondta, nem kell félnem, pedagógusként mindig lesz munkám. Érdekes, iskolában eddig még csak nagyon rövid ideig tanítottam, összesen két hónapot. Az én világom a szabadság, nekem az a rendszer nagy kötöttség lenne. Szeretnék mindenkit elérni 0-tól 99 éves korig. Hitvallásom szerint zenét annak lehet a legjobban tanítani, aki arra fogékony és szívesen befogadja. Hálás vagyok, hogy mindenhol kibontakozhatok. Meghatott, amikor Koltai Róbert néhány hete írt, hogy szeretettel gondol rám és a közös színházi munkánkra. Ezekért a pillanatokért érdemes csinálni.

Férje, Péter a vegyeskarban énekel, három gyönyörű gyermeket nevelnek. Megmutatkozott náluk is a muzikalitás?

A családom imádja a zenét, itthon ezért a férjem a felelős, nekem néha inkább csöndre van szükségem. Péter irányította, felügyelte a gyerekek zenei ízlését. A 15 éves Benedek Győrben tanul trombita és magánének szakon, de majd eldönti, mit szeretne. A 12 éves Luca zongoraleckéket vesz, színésznőnek készül. Hároméves Jankó fiunk még nem tudjuk, mire fogékony, mindenesetre tisztán énekel. Egyiküktől sem várjuk el, hogy művész legyen. Ahogy Kodály Zoltán mondta: a zene tápláló, vigasztaló elixír. Enélkül kevesebb és boldogtalanabb lenne az életünk.

Kovács Kata

Már gyermekkorában tudta, hogy felnőttként zenei pályára lép. Akárhányszor váltani szeretett volna, a sors mindig visszaterelte a muzsika világába. Az egyetem elvégzése után nem tudott rögtön elhelyezkedni a szakmában, ezért rákényszerült arra, hogy beiratkozzon egy külkereskedelmi tanfolyamra. Emellett idegenvezető és coach képesítést szerzett. Érdeklődése sokrétű, Kata tanulékony és emberközpontú. Ezek a tulajdonságok segítették mindig abban, hogy mindenkivel megtalálja a közös hangot.

További cikkeink:

https://www.zaol.hu/nokfokuszban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában