Öreg fák, utak és átereszek

2020.11.10. 11:30

A városszemle megállapításai szerint bőven akad tennivaló Zalalövőn

Elöregedett, magasra nőtt, részben beteg fák jelentenek veszélyhelyzetet a város egyes pontjain, rossz állapotban vannak az utak és a járdák, de az árkok és átereszek esetében is szükség lenne mielőbbi beavatkozásra.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek közt ezt állapították meg a városi képviselő-testület tagjai, valamint a közös önkormányzati hivatal vezetői és műszaki-városüzemeltetési szakemberei azon a települési szemlén, amit még az elmúlt héten kezdtek meg Zalalövőn. A közterületek felülvizsgálata kettős célt szolgált, a város környezeti állapotáról szóló beszámolóhoz gyűjtöttek anyagot, de azokat a hibákat, hiányosságokat is igyekeztek feltérképezni, amelyek javítása vagy pótlása kisebb anyagi ráfordítással elvégezhető.

– A települési szemlét minden évben megtartja az önkormányzat, ez egy hosszabb, akár többnapos folyamat, hiszen ilyenkor igyekszünk a város minden egyes pontját, a külterületi részeket is bejárni – mondta Gyarmati Antal polgármester. – Ezúttal a város keleti részén, a zalapatakai és budafai településrészen kezdtünk, s már itt azt tapasztaltuk, hogy lenne tennivaló.

A települési szemle résztvevői a zalapatakai temetőben. Balról a jegyző, Kovács Ildikó, jobbra pedig Gyarmati Antal polgármester Fotó: Gyuricza Ferenc Fotó: Gyuricza Ferenc

Gyarmati Antal rögtön ki is emeli a zalapatakai temetőt, ahol megállapításaik szerint mielőbb el kell végezni a fák kivágását. Az elöregedett, magasra nőtt fenyők nemcsak a ravatalozót és a kerítést veszélyeztetik, de számos sír­emléket is. A szabadtéri fitneszpark környékén szintén szükség lenne a veszélyes fák kivágására. A fák kivágását újak telepítése követi majd.

– A zalapatakai temetőben egyéb munkálatok is lesznek, még a tavasz folyamán szeretnénk befejezni a ravatalozó bővítését és felújítását, ami magánkezdeményezés és közadakozás révén indult meg, de az anyagi forrás kimerülése miatt megakadt – folytatta a polgármester. – A hiányzó összeget az önkormányzat biztosítja, így ez a program jövőre megnyugtatóan lezárulhat. Ugyancsak folytatni kívánjuk a buszmegállók esőbeállóinak cseréjét, ebben Zalapataka is érintett, itt viszont időpontot még nem tudunk mondani.

A szemle során azt is megállapították, hogy a város számos pontján szükség lenne az árkok, átereszek tisztítására, ám – mint az el is hangzott – ez elsősorban lakossági fel­adat. A hulladékkezelés terén is szükség lenne lakossági szemléletváltozásra, még mindig akadnak külterületi illegális lerakók, főleg az erdők szélén.

– A város négy utcájában teljes körű burkolatfelújításra lenne szükség, ebből a Bem, a Háshágyi és a Bartók utca olyan szakaszok, amelyeknek még sosem volt aszfaltos felülete – magyarázta tovább a polgármester, majd azt is hozzátette: a negyedik érintett utca a Rákóczi lenne. Emellett számos ponton kell mielőbbi kátyúzást végezni. A járdák állapota is rossz, a legveszélyesebbnek a zalapatakai temető előtti részt találták, amit mielőbb fel kell újítani, akár az önkormányzat saját bevételeinek terhére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában