Szeretet és törődés az aggodalom helyett

2020.11.02. 10:00

A reformációt ünnepelték Nagykanizsán

A Csengery utcai evangélikus templomban a reformáció ünnepét tartották szombaton. Az eseményen Makoviczky Gyula evangélikus lelkész Luther Mártonnak a koronavírus idején is hasznos intelmét olvasta fel a híveknek.

Benedek Bálint

Dr. Hafenscher Károly és Makoviczky Gyula egy Luther Mártont ábrázoló szoborral az evangélikus templomban

Fotó: Gergely Szilárd

Az evangélikus lelkész prédikációjában Luther Mártontól, a protestáns reformáció szellemi atyjától idézett, aki a következőket írta lelkésztársának, Johann Hessnek, amikor 1527-ben Wittenbergben kitört a pestisjárvány: „Imádkozni fogok Istenhez, hogy kegyesen őrizzen meg és védjen meg minket. Magam pedig fertőtlenítek, segítek frissen tartani a levegőt, gyógyszert beadni, és azt magam is beszedem. Elkerülöm a helyeket és az embereket, amikor nem szükséges a jelenlétem, nehogy engem megfertőzzön, majd másokat is megfertőzzön a hanyagságom, ami esetleg halálukhoz vezet. Ha Isten el akar vinni, tudja, hol talál meg. Addig is azt teszem, amit elvár tőlem, és nem leszek felelős a saját halálomért vagy mások haláláért. De ha a szomszédomnak szüksége van rám, nem kerülöm, hanem bátran megyek hozzá. Az istenfélő hit tehát nem tapintatlan, nem vakmerő, és nem is teszi próbára Istent.”

Dr. Hafenscher Károly és Makoviczky Gyula egy Luther Mártont ábrázoló szoborral az evangélikus templomban
Fotó: Gergely Szilárd

Az evangélikus lelkész szerint fontos látni, hogy mennyi nyugalom, szeretet és törődés van a szövegben, az aggodalom, a szorongás és a pánik helyett.

Ezt követően A reformáció hatása az istentiszteletre címmel tartott előadást dr. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában