a fejlődés érdekében

2020.10.12. 15:00

Műhelyfoglalkozást tartottak az amatőr színjátszók Nagykanizsán

A Honvéd Kaszinó adott otthont szombaton a 29. Weöres Sándor országos gyermekszínjátszó-találkozó zalai fordulójának. Azonban a járványhelyzet miatt mindössze a kulturális intézmény két színjátszó csoportja szerepelt a rendezvényen.

Benedek Bálint

Az amatőr színjátszók Perényi Balázs és Regős János társaságában a Honvéd Kaszinó színpadán

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az intézményben élen járnak az amatőr színjátszásban, hiszen a Városi Színpad, valamint a Mozaik Társulat folyamatosan megújuló repertoáron dolgozik. Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója elmondta: egy pályázat keretében nyerték a lehetőséget, hogy megszervezzék a fiatal csoportok szakmai seregszemléjét. A találkozót mintegy 15 hazai és határon túli csoport részvételével áprilisra tervezték, akkor a koronavírus-járvány közbeszólt, s mint ismert, októberre sem változott a helyzet. A tankerületek pedig a gyerekek biztonságát és egészségét előtérbe helyezve nem járultak hozzá a részvételhez.

Az amatőr színjátszók Perényi Balázs és Regős János társaságában a Honvéd Kaszinó színpadán
Fotó: Szakony Attila

– A Magyar Drámapedagógia Társaság viszont úgy határozott, hogy a kanizsai színjátszók fejlődése érdekében egyfajta műhelyfoglalkozást tart – folytatta Halmos Ildikó. – A szervezet ajánlása alapján Perényi Balázs drámapedagógus és rendező, valamint Regős János rendező, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt. A szakemberek megnézték a csoportok aktuális, készülőfélben lévő színdarabjait, s új inspirációt adtak hozzájuk. Más aspektusokat villantottak fel, melyekből hosszú távon is tanulhatnak a színjátszók.

A zsűri tagjai örültek, hogy segíthettek továbblendíteni az előadásokat. Perényi Balázs szerint mindkét darabnak látszottak az erényei, s csak reméli, hogy valóban segíthettek a további munkában. Ilyenkor a rendezők egyfajta csőlátásban dolgoznak, ezért a más látásmód, a párbeszéd valóban jobbá teheti a jövőbeni tevékenységet. Regős János hozzátette: próbáltak főleg pozitívumokat kiemelni, a szereplőknek energiát adni, kitartással felvértezni őket. A lényeg a közösségépítésen van, hogy az amatőr színjátszók szívvel-lélekkel dolgozzanak, hogy fontos legyen számukra a feladat. A fiatalok innen továbblépve akár a világot jelentő deszkákig is eljuthatnak, de amatőr színházak is működhetnek profi módon.

Szollár-Nikolics Zsanna rendezőként és vezetőként is sok impulzussal gazdagodott. A Városi Színpad jelenleg 35 szereplővel a Valahol Európában című legendás színdarabon dolgozik, míg a Mozaik Társulat A lónak vélt menyasszony című komédiával még csak a kezdeteknél tart. Örültek a sok hasznos tanácsnak, s remélik, az idei bemutatókra is hatással lesz a műhelymunka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában