Legyen, aki odafigyel rá

2020.10.29. 07:00

Kísérés 2020; rendhagyó, online konferencián képviselték a nagykanizsai piarista iskolát

Kísérés 2020 elnevezéssel rendhagyó, online konferenciát szervezett nemrég a Piarista Rend Magyar Tartománya.

Szabó Zsófia

Az előadókat online lehetett követni Fotó: Piarista Rend MT

A fiatalok hatékonyabb nevelését szorgalmazó eseményen a helyi Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti ­Celesztina Óvoda több pedagógusa is részt vett.

A járványhelyzet miatt a szakmai rendezvényt virtuális térben tartották meg.

A részletekről Kamenár Ágnes, a kanizsai intézmény óvodai és iskolai szociális segítője, mentálhigiénés szakember adott tájékoztatást. Elmondta: a konferencia célja elsősorban az volt, hogy a magyarországi piarista intézmények e témában elkötelezett kollégái találkozzanak, megismerjék az egyes intézményekben már kialakult gyakorlatot. Emellett azt is szorgalmazta a program, hogy a résztvevők közös képet nyerjenek a személyes kísérés helyi és tartományi valóságáról, illetve csoportmunkában dolgozva hozzájáruljanak a piarista stílusú, személyes kísérést minden intézményben segítő szakmai anyag, a „Piarista kísérés fehér könyve” megalkotásának.

– A piarista pedagógia meghatározó eleme a kísérés – mondta Kamenár Ágnes. – A diákok körében lezajlott felmérések eredményei is azt mutatják, hogy van igényük erre. A piarista iskola talán legfontosabb jellemzője, hogy mindenkinek legyen embere. Legyen egy olyan felnőtt, vagy akár tapasztaltabb diák, aki odafigyel rá, akivel beszélgethet az aktuális kérdéseiről, örömeiről és nehézsé­geiről. Tehát a kísérés egyfajta figyelem is a kísérő részéről az adott diák felé – összegezte a mentálhigiénés szakember.

Az előadókat online lehetett követni Fotó: Piarista Rend MT

Jelezte azt is: a konferenciát megelőzte egy 1850 ember részvételével zajló kutatás, online kérdőíves formában.

A rendezvényen tizenhárom piarista intézményből vettek részt. Nagykanizsát nyolcan képviselték.

Még a konferencia előtt, előzetes felkészülés során, a részt vevő csapatok elkészítettek egy rövid bemutatkozó­filmet, ahol elmondták, mit jelent számunkra a kísérés.

– Ösztönző volt számunkra látni az egyes intézményekben már megvalósuló gyakorlatokat, illetve a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseket, dilemmákat is – folytatta Kamenár Ágnes. – Amikor pedig már a digitális térben folytatódott a munka, azon dolgozott minden részt vevő szerzetes, pedagógus, segítő szakember, hogy a személyes kísérésről és annak különböző aspektusairól közösen, alkotó módon gondolkodjon. A konferencián különböző előadásokat is megtekintettünk, ezt követően pedig különböző témákat dolgoztunk fel – összegezte a szakember.

Hangsúlyozta azt is: mindannyian bíznak abban, hogy a konferencián olyan hasznos ismeretekkel gazdagodtak, amelyek a „rájuk bízott fiatalok” igényeinek megismerését még inkább elősegítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában